Online schaken - een Teambattle

door Niels van der Mark

Het is nog even doorbijten, ook voor ons als schakers. Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik mis het wekelijkse schaakavondje in t Brewinc. Ik schaak wel wat online, maar dit kan de gezellige clubavond niet echt vervangen. Dit geeft misschien ook gelijk aan wat voor een schaker ik ben, de gezelligheid en het ontmoeten is noodzakelijk om echt van het schaken te kunnen genieten.
Afgelopen zondag was er door Eerbeek echter een Teambattle georganiseerd, die zowaar erg gezellig was, ook al zat een ieder vanuit zijn eigen huis achter zijn PC mee te spelen. Negen clubs uit de regio deden mee, waaronder ook onze jeugdafdeling met 2 spelers. In het totaal speelden zon 55 spelers tussen 14.00 en 17.00 hun partijtjes van 20 minuten pp. Daarnaast hadden we als Doetinchem een videoverbinding, voor wie wilde, wat de gezelligheid absoluut verhoogde. Er werd wat afgelachen als deze of gene weer brulde: o nee sukkel, daar gaat mijn Dame! of iets dergelijks. En we deden het goed als club. De scores van de drie best scorende spelers werden bij elkaar opgeteld en aan het einde van de middag stonden we gedeeld op de 1e plaats, samen met Eerbeek.

Onze topscoorder was David. Zijn partijen werden, zoals we van hem gewend zijn, gekenmerkt door ongekende agressie en optimisme. Wat dacht je van het volgende fragment? David heeft met zwart gelijk al een pion geofferd en slaat hier met zijn Loper op h3.

Helemaal niet goed natuurlijk, maar zijn tegenstander raakte zo van de wijs, dat hij zijn Paard naar f3 speelde, waarop het sterke 10Dg3 11.Pe1 Pg4 volgde. David kwam totaal gewonnen te staan, maar helaas ging het rond zet 20 fout en verloor hij de partij alsnog. Toch was dit de partij, waar hij het meest van had genoten die middag. Ook Thomas (MaxiEuwe) en Iloy waren lekker op dreef. Een mooi moment voor Iloy kwam in zijn partij tegen een speler uit Apeldoorn die hij op de volgende wijze prachtig won.

Een mooi matbeeld en dat terwijl je materiaal achter staat. Zelf was ik ook aardig op dreef, ook al had ik af en toe wel geluk. (wie niet?)

Ik heb zojuist met mijn Loper een witte pion op b4 geslagen en wit heeft met zijn Paard mijn Loper geslagen. Tsja, totaal verloren, maar je probeert eens wat. Ik dacht als ik nou naar die witte pion loop en die kan slaan, dan wordt het alsnog remise. Er volgde 48Ke5 49.Pd3+ Ke4 50.Pf2+? (50.Kc3 was de zet en zelfs 50.Kc5 wint nog). Nu wordt het remise, tenminste .

50Kf3 51. Kd4?? En nu verliest wit zelfs nog. Wit had zich bij een remise moeten neerleggen door met het Paard bijvoorbeeld naar d3 te gaan. Er ontstaat nu een bekende dwangstelling na 51Kxf2 52.Ke4 Kg3 53.Kf5 Kh4

En wit moet de verdediging van de witte pion loslaten, waarna zwart eenvoudig promoveert.
Zoals je kunt zien in de individuele scores droeg iedereen zijn steentje bij aan onze overwinning. Ook vermakelijk was het dat een van de deelnemers vlak voor het einde uit het toernooi werd gezet, omdat hij betrapt was op het gebruik van een schaakcomputer. Hij moest diep door het stof in de groep chat, maar na het beloven van beterschap en veel spijtbetuigingen, kreeg hij toch weer een kans.
Bij de jeugd speelde Jesse en Siem mee. Jesse deed het verrassend goed en haalde 16 punten (een overwinning leverde 2 punten op) Menig senior wist hij te verslaan. Siem, die nog maar in groep 3 zit, speelde 13 partijen mee en wist 1 keer te winnen. Dat is nog eens doorzettingsvermogen. Waarschijnlijk had hij zijn kruit de zaterdag ervoor al een beetje verschoten, toen hij meedeed aan een online Toernooi dat door de schaakclub van Meerkerk was georganiseerd. Hij werd daar 1e in een groep van 32 spelers met een score van 85% (zie afbeelding). Proficiat Siem, echt goed gedaan. Die gaan we, samen met Jesse, nog wel een keertje zien bij de senioren!!

Ik hoop dat dit stukje een beetje ter inspiratie mag dienen voor die leden die dat online schaken nog wat argwanend bekijken. Het is even wennen en het vervangt, wat mij betreft, niet de clubavond, maar voor zo af en toe is het een heel vermakelijk alternatief.
Iedere dinsdagavond spelen we een toernooitje op het platform van Chess.com en iedere donderdag spelen we een Arenatoernooitje op het platform van Lichess. En ik heb zo maar een vermoeden dat er binnenkort een match aankomt tussen de jeugdspelers van Doetinchem en de senioren!

Niels van der Mark