Online schaken

door Niels van der Mark

De laatste tijd lijkt het animo voor de online toernooitjes wat terug te lopen. Met name de Lichess toernooien op donderdag worden nog amper bezocht door onze leden. Nu merk ik bij mezelf dat ik na een half jaar online schaken weer erg uitzie naar het fysieke schaken en wel een beetje klaar ben met online schaken. Geen idee hoe dat bij jullie is? online schaken

Bij de jeugd zien we dat een aantal jeugdleden helemaal los gaan online en ook veel sterker zijn gaan schaken het afgelopen half jaar. Daarnaast zijn er ook jeugdleden die online minder presteren, of er zelfs helemaal mee gestopt zijn. De toernooitjes die we op vrijdag organiseren voor onze jeugd worden gemiddeld door zon 12 14 spelers regelmatig bezocht. De rest van de 50 jeugdleden zien we amper.

Het sociale aspect, dat je elkaar tegen komt op de clubavond en fysiek je partijtje speelt, is voor de meeste leden, jeugd of senior toch de belangrijkste reden dat je lid bent van een schaakvereniging. Aan die indruk kan ik me in deze lockdown periode niet onttrekken.

Goed en hoe nu verder, tot we weer onze reguliere clubavonden kunnen bezoeken? Ik stop met de Lichess toernooien op donderdag. Ondanks het verzoek van een aantal leden om ook dit platform wekelijks iet te organiseren, lijkt het animo hiervoor op het moment onvoldoende. Daarnaast werkt het voor de schakers die wel online willen schaken erg demotiverend als een toernooi regelmatig wordt geannuleerd wegens onvoldoende deelnemers.

De toernooien op Chess.com, die we op de dinsdag spelen, zetten we nog even voort. Ook al zien we dat daar ook minder spelers actief zijn de laatste weken. Er is in ieder geval wel een harde kern regelmatig aanwezig, om het zo maar te zeggen.

Misschien is het wijs om vanaf mei de online toernooitjes even te laten voor wat het is. Onze clubavonden stopten ook meestal in die periode. Om vervolgens in september weer met volle moed en zin te beginnen. Hopelijk weer in t Brewinc natuurlijk! Mocht er voldoende animo zijn, om na mei toch door te gaan met de online toernooitjes, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Dinsdag 13 april kun je online meespelen vanaf 20.15 via de volgende link: https://www.chess.com/live#t=2227219

Niels van der Mark