Speciaal bier en McDonald's

door Niels van der Mark

We hebben een tijdje niet extern kunnen schaken, maar begin maart mochten we weer. Een inhaalwedstrijd bij en tegen ASV3. Aangezien nog niet iedereen op een externe wedstrijd zit te wachten, was het even puzzelen om een team bij elkaar te krijgen. Gelukkig konden Marino en Henry de honneurs waarnemen op onze topborden en vond ik onze rots in de branding, Piet-Heyn, bereid om in te vallen. Aangezien het vakantie was er ook nog een jeugdspeler, Coun, die mee kon spelen. In onze Rapid competitie heeft hij al menig potje gewonnen, eens kijken of het hem ook lukt met ons trage speeltempo, haha.
Om hem aan te moedigen een mooi potje te spelen, beloofde ik hem dat we langs de McDonalds zouden rijden op de terugweg, mocht hij winnen. Vol overmoed zat hij onderweg zijn menu al samen te stellen.

Aangekomen in Arnhem bleek dat de consumpties alleen contant afgerekend konden worden. Gelukkig had Don Marcel contant geld mee, dus maakten we een Team-pot en kon de match beginnen. Ik zag dat ASV een sterk team had opgesteld en realiseerde me dat het wel eens een lastige avond kon worden. We zouden ons allemaal flink moeten inspannen voor een goed resultaat. Piet-Heyn gaf het goede voorbeeld door met een groot glas speciaal bier al voor 21.00 rond te lopen door de zaal. Je zag de vertwijfeling bij de omstanders over zoveel zelfvertrouwen. Ik hoorde zelfs iemand mompelen: ”Had ik maar zoveel ballen, om nu al met een Triple rond te lopen!”.

Het was dan ook Piet-Heyn die in goed overleg, na anderhalf uur spelen, het eerste resultaat binnen haalde, een remise. Hiermee is hij vooralsnog ongeslagen, wat natuurlijk een ongekende prestatie is voor een invaller. Alleen de voorzitter overtreft hem met 3 uit 3, maar daarover later meer.
Vervolgens speelde Marino een correcte remise op bord 1. Ondertussen stond Marcel bedenkelijk en had ik niet veel vertrouwen in Paul zijn stelling. De jeugd deed het daarentegen prima. Fleur had een mooie aanvalsstelling en Coun had ook een solide stelling, maar vooral veel meer bedenktijd. Over mijn eigen partij was ik ook tevreden. Ik had een geïsoleerde d-pion die van d5 opgerukt was naar d3 en die eerder levensgevaarlijk dan kwetsbaar was.
Rond een uur of 22.00 ging het fout bij Fleur. Ze verslikte zich in een combinatie en verloor haar dame en even later de partij. Coun had zijn tegenstander aardig in de touwen, dacht ik. Hij stond wel slechter in een toreneindspel, maar had nog 48 minuten op zijn klok en zijn opponent maar 1 minuut. Toen greep hij mis en was het voorbij. Toen Henry vervolgens in een remise moest berusten stonden we met nog 3 partijen te gaan 3 punten achter.

Ik wist mijn voordeel in winst om te zetten na 25 zetten. Ik had, net als mijn tegenstander overigens, veel tijd in de partij geïnvesteerd en kon nu gaan oogsten.

Wit heeft zojuist zijn paard naar f3 gespeeld, om mat op g1 te voorkomen en nu kan zwart met zijn loper de pion op e4 slaan. Terugslaan kan niet, want dan gaat het mat. Wit spartelde nog even tegen, maar een paar zetten later was het punt binnen. Beetje jammer alleen dat mijn tegenstander geen officiële rating bleek te hebben, zo haal ik nooit de 2000.

Ook Paul haalde ondertussen zijn punt binnen tegen Ruud Wille. Ruud zijn sterk uitziende aanval was niet doorgeslagen en het tij was in Paul’s voordeel gekeerd.

Tsja en dan zou ik kunnen schrijven ”en nu hoefde alleen Marcel zijn partij nog maar te winnen", maar dat zat er helaas niet in. Hij was een stuk achter gekomen en de compensatie was onvoldoende voor een positief resultaat. Dus ons eerste verlies dit seizoen en ook geen Mc Donalds voor Coun.
Toch was het wel weer lekker zo’n extern potje. Over anderhalve week mogen we weer thuis tegen SMB. Eerst maar eens een team bij elkaar krijgen. Zou lokken met speciaal bier en Mc Donalds helpen?


S.O.S. - 1e klasse B; Ronde 3; donderdag 3 maart 2022
  ASV 3 1818

-

SVD 1651 4½ - 3½
1 Theo Jurrius 2013 - Marino Küper 2054 ½ - ½
2 Jan v.d. Linde 2066 - Henry Veneman 2066 ½ - ½
3 Gerben Hendriks 1839 - Marcel Miltenburg 1726 1 - 0
4 Rik de Lange 0 - Niels van der Mark 1696 0 - 1
5 Jan Willem van Willigen 1757 - Piet-Heijn Sluyter 1314 ½ - ½
6 Ruud Wille 1866 - Paul Storms 1565 0 - 1
7 Jan Groen 1646 - Fleur Westerhof 1516 1 - 0
8 Ferdin de Graag 1542 - Coun Pijls 1274 1 - 0