Alles is perceptie

door Niels van der Mark

Het eerste team van Doetinchem, of beter gezegd: het enige team van Doetinchem, is gedegradeerd. En daar moet een stukje over geschreven worden, maar ja wat voor een stukje? Zoals de titel al zegt, alles is perceptie, het is zoals je het zelf wilt zien. Ik kan er een vrolijk stukje over schrijven, beetje luchtig, of een stukje vol van treurnis en beklag. Ik kan ook een paar stukjes schrijven en dan mogen jullie kiezen welke je het liefste leest, maar aangezien het nu middernacht is en ik de kopij binnen een half uurtje hoop op te sturen, begin ik daar niet aan. Het gaat een relatief luchtig stukje worden, want om eerlijk te zijn kan ik er niet echt rouwig om zijn.

De avond begon prima. Nadat we een aantal spelers, die niet mee konden doen, in de Oude IJssel gejonast hadden, vertrokken we richting Ede voor een gezamenlijke slotronde. De opdracht was duidelijk, een gelijkspel of winst zou lijfsbehoud in de 1e klasse betekenen. Aangekomen in Ede, met een blik invallers, zagen we dat onze tegenstander met een tactische opstelling op de proppen was gekomen. Twee wat lager gerate spelers op de eerste twee borden en vanaf bord drie liepen de ratings van hoog naar laag. Snel werd onze tactiek aangepast en kortgesloten met het team. De eerste twee borden zouden winnen, bord 3 en 4 zouden proberen remise te houden en bord 5 en 6 zouden winnen. Op bord 7 en 8 hadden we twee nieuwe invallers, dus die mochten verliezen. Zo zouden we deze wedstrijd met 5-3 gaan winnen, een prima plan, al zeg ik het zelf. Het liep allemaal anders.

Kort voor de start. Hier zaten we nog in de 1e klasse.

Op bord 7 speelde Piet en dan bedoel ik niet Piet-Heyn, want die zat in een nat pak met Sigrid Kaag te dineren. Piet is een beginner, we moesten hem zelfs vlak voor de wedstrijd nog leren noteren en speelde eigenlijk een heel aardig partijtje. Tot hij een vergiftigde pion opsnoepte en de partij ineens voorbij was. Op bord 8 weerde Benno zich kranig maar zoals hij zelf zei: "ik moest bijna vanaf het begin gedwongen zetten spelen en dat waren achteraf niet steeds de beste". Benno moest uiteindelijk ook het onderspit delven, geen schande, allemaal ingecalculeerd, dus eigenlijk liep alles nog volgens plan. Waar waren onze goed scorende jeugdspelers dan, vraag je je mogelijk af? Nou die hadden een schoolreisje, dus waren verhinderd. School gaat immers voor, laat dat duidelijk zijn.

Op bord 1 en 2 verliep ook alles volgens plan. Henry en Marcel kwamen prima uit de opening en er was geen vuiltje aan de lucht. Op bord 5 en 6, ging het totaal niet volgens plan. Paul, die eigenlijk niet kon, maar toch iets wist te regelen met oppas of zo, kwam echt heel beroerd uit de opening en kwam dat ook niet meer te boven. Invaller David, speelde wederom opmerkelijk scherp, alles op f7, pionnetje geofferd en zijn Koning ergens midden op het bord, maar kreeg het spreekwoordelijke lid al snel op zijn neus.

Toen ook Marcel niet echt verder kwam, we dachten echt dat hij een stuk ging winnen, begon het er toch wel zorgelijk uit te zien. Ik dacht dat Henry de hele avond zijn paard op f2 kon offeren, maar uiteindelijk belandde het stuk op g3, met winnende aanval.

Iloy stond ondertussen kats verloren, dus toen de tegenstander van Marcel hem remise aanbood, wees Marcel, “geen woorden, maar daden”, dat onmiddellijk af. Jammer dat hij kort daarna een pion verloor en bijna in een mat-net liep.

Tsja en dat was het moment dat ook jullie teamcaptain een remiseaanbod kreeg. Ik liep even een rondje langs de borden, zag de hopeloze situatie in, waarin we terecht waren gekomen, omdat de helft zich niet aan de teaminstructies hield natuurlijk (er werd niet gewonnen waar gewonnen moest worden) en besloot het maar aan te nemen. De stelling was er ook wel naar. Gelukkig wist Marcel zijn partij nog remise te houden, maar de 2-6 nederlaag was wel een feit.

Volgend jaar dus in de 2e klasse. Ik hoop dat alles dan een weer beetje normaal gaat en dat we als Doetinchemse Schaakvereniging weer met een paar teams mogen strijden in de regio. En natuurlijk gaan we voor het Kampioenschap, want als we iets hebben gezien dit seizoen, is dat de potentie er zeker is.

Klik hier voor het verslag van De Cirkel

S.O.S. - 1e klasse B; Ronde 7; vrijdag 22 april 2022