De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

door Niels van der Mark

De wonderen zijn de wereld nog niet uit, schreef Benno op de website boven de uitslag van afgelopen dinsdag. Hij moest eens weten hoe hoog het profetische gehalte van zijn woorden waren. De lijdenstijd, Pasen en wonderen speelden een grote rol deze avond.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik rond de klok van 20.00 uur, toen de wedstrijd nog moest beginnen, mijn stukje voor de website al bedacht had. De titel zou “Zucht” zijn en de tekst: “We hebben verloren,” met vervolgens de uitslagen. Niet echt vrolijk of opgewekt, maar dat was ik dan ook niet op dat moment. Het is het hele seizoen al hangen en wurgen om iedere keer een team op de been te krijgen en nu had ik eind van de middag ook nog twee afzeggingen gekregen. Of beter gezegd twee spelers die zagen dat ze opgesteld stonden, maar meenden dat ze bij mij aangegeven hadden dat ze deze avond niet konden. Dit hoort kennelijk bij het rare seizoen waar we inzitten, dat een aantal maanden door corona stil heeft gelegen. Alsof het niet meer lekker op gang komt. Daarnaast leek deze wedstrijd bij voorbaat al een beetje kansloos voor ons, gezien het sterke team waarmee de Zevenaren spelen.
Wat ook bijzonder was aan deze schaakavond was dat we na een uur spelen gestoord werden door een man in een geel hesje, met de vraag van wie dat witte busje buiten was. De generale repetitie van The Passion zou voor ons gebouw langs trekken en dat voertuig stond in de weg. Nu was deze bus van niemand van ons, maar 10 minuten werden we weer gestoord of dhr. Maranus zijn auto ergens anders wilden neerzetten. Wederom voor het Bijbelse gezelschap dat langs zou trekken. Ik vroeg nog voorzichtig of ze ook even binnen wilden komen, aangezien wij op dat moment met een blinde, een dove en een lamme zaten. Marcel was aan het begin van zijn partij door zijn rug gegaan en kon alleen nog maar staand zijn partij voortzetten. Helaas was dat niet mogelijk, dus konden we de aandacht weer volledig op het schaken richten. Na een uurtje spelen zagen we dat het er eigenlijk best wel aardig voor stond. Alleen de partij van Coun zag er zorgelijk uit. Iloy en Paul stonden zeer prettig, ik denk gewonnen als je het aan dhr. Stockfish zou vragen en verder gelijkwaardige stellingen. Vervolgens kwamen de eerste uitslagen snel binnen, de exacte volgorde weet ik niet meer precies. De tegenstander van Iloy moest zich met eeuwig schaak redden, Paul won een keurige pot en Coun schreeuwde zijn tegenstander een remise voorstel toe, dat eerst afgeslagen werd, maar later toch aangenomen, een keurige prestatie. Zelf speelde ik een bedenkelijke partij. Ik heb wat wijzigingen aangebracht in mijn repertoire (je begrijpt dat ik daar hier niet te veel over kan uitweiden), maar iedere keer krijg ik een aanval van acute dementie als de uitgangsstelling op het bord staat. Geen idee hoe het verder gaat. Net als vorige week in Elst improviseer ik dan maar wat, alleen dit keer leek dat helemaal fout te gaan. Ik zat gewoon te wachten op het moment dat ik beslissend materiaal zou verliezen en op mocht geven. En toen werd mij remise aangeboden!!?? Zonder ook maar een seconde aan het teambelang te denken, heb ik het gelijk aangenomen. De slotstelling bleek bij analyse naderhand ook aardig in evenwicht, maar hij had het mij in de partij zeker moeilijker kunnen maken. Matthew speelde als invaller een puike partij, kwam ook gewonnen te staan, maar helaas voor hem ging het toch nog fout. Vervolgens kwam Marcel remise overeen, in een stelling die voor hem wat gunstiger leek. Een prima prestatie gezien zijn tegenstander. Ook het feit dat Marcel de hele avond al staande aan het schaken was, vanwege zijn rugpijn, maakt dit een topprestatie.
En toen stond het 3-2 en waren alleen Fleur en Adri nog aan het schaken. Adri stond bedenkelijk, maar bij Fleur zag de stelling er veelbelovend uit. Zou zij het punt voor ons gaan redden?

De tegenstander van Fleur heeft zojuist zijn Toren naar c8 gespeeld en hier speelde Fleur het ijzersterke 25.d5! De zwakte op f7wordt beslissend onder vuur genomen. Er werd geslagen op d5 en 5 zetten later kon Fleur fraai toeslaan:

Ze speelde hier 31.Dg3! en zwart staat kansloos tegenover de dreiging Dxg7# en Pe7+ Er volgde nog 31.Dg3 Dxb6+ 32.Kh1 g6 33.Pe7+ Kg7 34.Pxc8 Dc5 (dacht hij een stuk terug te krijgen voor de toren?) 35.Pd6 en zwart gaf op. En toen was alleen Adri nog aan het spelen. Hij had een stuk gegeven om twee opgerukte vrijpionnen te stoppen, maar kon het niet bolwerken tegen het sterke loperpaar van zijn tegenstander en moest rond de klok van middernacht opgeven.
4-4 dus, een prima uitslag, een klein wonder wellicht. Wat betekent dit voor onze laatste wedstrijd, volgende week in Ede?

De Elster Toren is kampioen. Door gelijk te spelen tegen ons heeft Zevenaar het kampioenschap verspeeld. Wij mogen de laatste ronde tegen Cirkel 1 uit Ede en kunnen met een overwinning zelfs nog 4e worden. We kunnen bij verlies ook nog degraderen, de laatste twee degraderen, dus wee degene die op het laatst afzegt. Ik gooi je hoogstpersoonlijk in de Oude IJssel.

S.O.S. - 1e klasse B; Ronde 4; dinsdag 12 april 2022
  SVD 1518