Doetinchem haalt de eerste overwinning binnen

door Niels van der Mark

Op 6 oktober 2020 speelde SVD zijn laatste externe wedstrijd, thuis tegen Zevenaar 1. Er werd toen met ruime cijfers verloren, maar de competitie werd vanwege corona niet verder gespeeld. Nu, een jaar later, zijn we een klasse hoger ingedeeld en mogen we het weer gaan proberen. Aangezien we een klasse hoger zitten, zijn de verwachtingen niet al te hooggespannen. Ik vermoed dat we een klasse hoger zitten, op basis van ons goede resultaat in het seizoen 2019-2020, een competitie die toen ook voortijdig werd afgebroken. Onze gemiddelde rating was toen wel een stuk hoger.

Kortom, het lijkt erop dat we een pittig extern jaar tegemoet gaan. Zelf zie ik het een beetje als een tussenjaar. Het is niet des Doetinchems dat we maar één extern team konden opstellen, ik hoop dat dat volgend seizoen anders is. Maar zelfs met één team moest ik op zoek naar twee invallers om het team compleet te maken. Bram speelt tegenwoordig extern voor ASV, Theo speelt alleen thuiswedstrijden en Thomas was vanwege zijn werk verhinderd. Gelukkig beschikken we over voldoende back-up, dus konden we met acht man richting Nijmegen vertrekken. Een klein verlies was ingecalculeerd, maar het werd een andere avond!

UVS beschikt dit seizoen over een nieuwe speellocatie, een groot buurtcentrum, met een ruime speelzaal en een leuk bruin café. Toen alles klaar was gezet, QR codes waren gescand, konden we iets na half acht beginnen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik wel een beetje gespannen was. Ik had al een jaar niet meer achter het bord gezeten en had geen idee of ik er nog iets van kon. De eerste zetten gingen dan ook aarzelend en ik kon weinig concreets bedenken tegenover het taaie London systeem dat mijn tegenstander speelde. Een beetje op gevoel begon ik dan ook maar hier en daar wat lijnen te openen.

Na een kleine twee uur spelen had Piet-Heyn een remise over de streep gehaald, een belangrijk halfje, zo bleek later. Adri stond wat moeizaam, ‘ik werd in het centrum overspeeld’, gaf hij later aan en ook de stelling van Fleur, onze nieuwe vaste kracht in ons team zag er niet hoopvol uit. Toen een half uurtje later Paul een goede stelling leek weg te geven, begon het er zorgelijk uit te zien voor ons. ‘Waarom speelde je nog zolang door? ’was de vraag nadat Paul zijn partij had opgegeven. ‘Ach, ik ben hier toch de hele avond’, aldus Paul.

Zo stonden we na een paar uur met 3,5-0,5 achter. Ondanks goed verdedigend werk, kon Fleur het niet bolwerken in haar partij. Marcel had wederom een stelling waar ik geen touw aan vast kon knopen, maar hij stond een stuk voor (tegen 2 pionnen) omdat zijn tegenstander een Loper had geofferd op zijn Koningsstelling. Iloy had een Paard gegeven voor een handjevol pionnen en wist zijn stelling langzaam maar zeker te verbeteren. Toen begon het tij te keren. David won een prima partij en ook Iloy wist met een schitterende slotzet te winnen.

Hier speelde Iloy het mooie 31.Pg6+, een soort Greco’s mat en kon zwart opgeven.

Kort daarop wist Marcel ook de laatste Koningsaanval vakkundig af te slaan en stond het ineens 3,5-3,5.

Zie op deze foto ook het enorme verschil in tijd op de klok, tussen Marcel en zijn tegenstander.

Ik had ondertussen met een aftrekaanval een stuk van mijn tegenstander gewonnen.

Zwart wint een stuk na 22…La2

Iedere schaker kent het scenario, dat je als laatste bezig bent en er allemaal mensen rondom je bord staan. In mijn geval stond er ook nog iemand tussen, die af en toe vieze windjes liet, dus je begrijpt dat de druk immens was. En dan wil je ook iets moois laten zien, zodat je zachtjes ooh en aah achter je hoort. Daarom speelde ik in onderstaande stelling het Torenoffer 24…Txc3+?!

Het is niet gelijk verliezend, maar geeft wel alle voordeel weg. 24…Lb6 was beter. Echter speelde mijn tegenstander precies de incorrecte variant die ik ook bekeken had, 24…Txc3?! 25.bxc3 Lxc3 26. Txd8+? (een tweede Torenoffer, maar nu was het eenvoudige 26.Dxa2 een prima weerlegging van mijn offer geweest) 26…Kg7 27. T8d5

En won ik de partij met 27…Da3+ 28.Kc2 Lxa1 29.Txa1 Db3+ en op de volgende zet van wit wint zwart een Toren door een dubbele aanval.

En zo werd met 3,5-4,5 enigszins verrassend de wedstrijd gewonnen en bleek dat vroege halfje van Piet-Heyn toch wel heel belangrijk!

Op 2 november ontvangen we het Kasteel uit Wijchen, eens kijken of we deze goede start een mooi vervolg kunnen geven.

S.O.S. - 1e klasse B; Ronde 1; dinsdag 5 oktober 2021
  UVS 2 1645