Een puike teamprestatie van Doetinchem

door Niels van der Mark

Voor een aantal spelers verliep de confrontatie tussen Doetinchem 1 en het Kasteel 1 mogelijk wat teleurstellend. Zeker omdat we dit keer op de hoogste borden over een paar sterke clubspelers konden beschikken. Henry speelde mee op het eerste bord, maar kon met zwart weinig bereiken en moest in remise berusten. Theo kwam op bord 2 prima uit de opening, had een machtige vrijpion, maar verslikte zich ergens aan het eind van de avond en verloor. Marcel op bord 4 kreeg na een lastige opening een eindspel op het bord, dat hij volgens mij 2 jaar terug ook in Dieren op het bord had (https://www.svdoetinchem.nl/2019-2020/nieuws/025-Theothorne1-SVD-A1.htm). Allebei een Paard en Marcel een pionnetje minder. Nu maakte hij ergens een foutje (dacht ik uit een kreet van hem te kunnen opmaken) en verloor hij alsnog. Kortom waar onze topborden de vorige ronde de overwinning brachten, ging het dit keer minder goed.

De wedstrijd staat op het punt van beginnen

Maar gelukkig zijn er nog meer borden en daar verliepen de partijen goed, erg goed zelfs. Paul besloot tot remise op bord 7 na een uurtje spelen. Er zat niet veel meer in de stelling. Iloy speelde wederom een opportunistische partij, leek even de bietenbrug op te gaan, maar herstelde zich prima en kreeg zowaar weer kansen. Rond de klok van 22.45 haalde Fleur haar eerste overwinning voor ons team binnen. In een mooie partij, waar ze al snel van de theorie afweek, omdat ze het even niet meer wist, snoerde ze haar tegenstander langzaam in en wist een mooie Koningsaanval op te zetten.

In deze stelling heeft wit zojuist haar Dame van f3 naar d1 gespeeld. De dreiging b2-b4 is nu vervelend voor zwart, want het levert niet alleen een pionvork op, maar ook het Paard op d4 kan daarna geslagen worden. En zoals je ziet heeft het Paard op d4 geen vluchtvelden meer. Zwart speelde hier 13Pb5, waarop 14.b4 volgde en wit een stuk won. Een aantal zetten kwam de volgende stelling op het bord:

Fleur speelde hier het sterke 26.Lc3! om spoedig de Torens richting de g-lijn te zetten. Er was voor zwart dan ookl geen eer meer te behalen, zeker niet toen Fleur haar tegenstander ook nog mat zette! Een blije Fleur en een blije teamleider.

Zelf speelde ik, al zeg ik het zelf, een mooie partij, waarin ik een sterk initiatief kreeg. In de Drakenvariant van het Siciliaans greep zwart al snel mis.

Zwart heeft zojuist 13b5? gespeeld, wat niet goed is vanwege het bekende 14.Pd5! Ook na het slaan op d2 door zwart, kan wit eerst op e7 slaan met schaak. De Dame ging dus terug naar d8, waarna , na twee keer slaan op f6, de witte aanval flink op gang kwam. Nu heb ik sinds kort een smartwatch en daar kun je allerlei leuke dingen mee. Onder andere je hartslag in de gaten houden. Toen we in de fase kwamen dat er van alles geofferd kon worden en ook zwart voor mijn Koning ging, kon ik zien dat mijn hartslag boven de 140 zat, hoezo is schaken geen inspanningssport?

We zijn bij zet 30 aan beland en hier speelde ik 31.Df4! Ook al kan zwart met 31Da1+ een volle Toren winnen, hij gaat onherroepelijk mat. Er volgde nog 31Td7 32.Df6+ Kh7 33.Dxg6+ Kh8 34.De8#

Op dat moment waren er nog twee partijen gaande. Iloy leek wel ok te staan, maar over Thomas had ik wel wat zorgen gehad. Gelukkig had hij het tij weten te keren.

Thomas had zwart en zijn Koning kan haast nergens heen. Toch is het uit, want zwart kan in 2 zetten mat geven, wat Thomas, na een korte tijd, gelukkig zelf ook zag.
Dus de opgave luidt: zwart geeft mat in 2 zetten. Mooie combinatie, die ik de volgende dag gelijk heb gebruikt in mijn schaakles.
Hiermee stonden we 4-3 voor en was alleen Iloy nog aan zijn partij bezig. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe om te overleggen. Zijn tegenstander had remise aangeboden, maar de enige met winstkansen was Iloy. Of hij het nog even mocht proberen. Mooi dilemma, omdat de remise voldoende was voor onze winst. Nu ben ik de moeilijkste niet, dus natuurlijk mocht hij nog even doorspelen. Echter, als hij zou verliezen, zouden we hem als team onmiddellijk de Oude IJssel in flikkeren. Vijf minuten later was de remise een feit en hadden we onze tweede overwinning op rij binnen. Nogmaals, een mooie teamprestatie!

S.O.S. - 1e klasse B; Ronde 2; dinsdag 2 november 2021
  SVD 1748