De Elster Toren een maatje te groot

door Niels van der Mark

Vrijdag 1 april (geen grap) ging Doetinchem op bezoek bij De Elster Toren. Oftewel de huidige nummer 4 naar de huidige nummer 2. Captain Niels wist een mooi team op het wedstrijdformulier te krijgen, zowel Marino als Henry waren beschikbaar. Of Niels nog speciaal bier en Mc. Donalds heeft moeten trakteren lezen we in zijn verslag dat volgt later. Maar al snel werd duidelijk dat De Elster Toren een maatje te groot was.

Zo kondigde onze webmaster Benno het komende stukje aan. Ik heb niet veel zin om na ons derde verlies op rij weer een stukje te schrijven. Waar moet ik het nu weer over hebben? Gemiste kansen, een tegenstander die een maatje te groot is, falende invallers? Ach het is maar een stukje op de website en de lezer heeft er recht op om te weten wat er nu echt in Elst is gebeurd. Klimaatverandering, kerst en tomatenketchup bleken van grote invloed deze 1 april.

De voortekenen waren goed. Omdat er nu toch gewonnen moest worden had ik een coach aangesteld, Piet ten Westenend en hem vooruit gestuurd voor enige spionagewerkzaamheden. Hij kwam terug met uitgebreide analyses over onze tegenstander, zodat we eigenlijk aan alle borden goed voorbereid leken. Nu wisten we dat er een feestje gaande was op de nieuwe locatie van de Elster Toren. Ze zitten tegenwoordig boven een gezellig caf en daar vierden op onze speelavond het personeel van een bekende ketchup fabrikant hun kerstviering. Vanwege corona hadden ze die een paar maanden moeten opschuiven, maar de feestvreugde was er niet minder om. Het feestje zou rond 19.30 afgelopen zijn, zo werd ons van te voren verzekerd. Nou dat liep dus even anders. Het gezang hield aan tot middernacht en tot overmaat van ramp bevond de toilet zich naast onze speelzaal. Zoals u weet, schreeuwen beschonken mannen tegen elkaar als ze gebroederlijk naast elkaar staan te pissen op het urinoir. Alles was woordelijk te volgen in de speelzaal. Erg grappig, maar ook wel hinderlijk als je de pionopstoot d5-d4 aan het berekenen bent. Daarnaast trok er een koufront over ons land, al leek de lente begonnen en was het bok koud in het speelzaaltje boven. Onze Fleur zat bijvoorbeeld klappertandend achter haar bord, met een dikke jas aan notabene.

Hebben deze externe omstandigheden ons de das omgedaan? Nee ik vrees dat we op alle fronten iets tekort kwamen, zodat er aan het einde van de avond een confronterende 6-2 verlies op het scoreformulier stond. Ondanks dat we dit keer een coach mee hadden en onze topborden goed bezet waren, zag het er na een uurtje al niet goed uit. Ik neem je mee langs de borden:

Bord 1 Sjoerd van Roosmalen - Marino Kper -
Marino was als eerste klaar met een remise waar weinig op af te dingen lijkt. Mogelijk, zo gaf hij zelf later aan, had hij nog een kleine kans op voordeel gehad in onderstaande stelling

Hij speelde hier 19.Lh3, waar de zet 19.b5 meer kans op voordeel leek te bieden. Zwart kan niet met de a-pion slaan, vanwege Ta8+ en op 19.b5 cxb5 volgt natuurlijk 20.Pxb5! met hetzelfde thema. Zwart kan na 19.b5 ook rustig Ke7 spelen, waarna wit ook niet verder lijkt te komen.

Bord 2 Stefan Brouwers - Henry Veneman 1 0
Ik heb van deze partij niet veel gezien, maar zag wel dat Henry een Toreneindspel inging, waarin zijn toren actiever leek dan die van zijn tegenstander. Alleen een paar zetten later zat Henry ineens in een verloren eindspel en kon hij opgeven.

Bord 3 John van Ginkel - Marcel Miltenburg 1 0
De langste partij van de avond. Zelfs voor de mannen en vrouwen van de tomatenketchupfabriek was het al bijna bedtijd. De hele avond zag ik een spannende strijd, waarin Marcel iets slechter leek te staan. Zijn tegenstander had echter forse tijdnood en op het moment dat we achter kwamen te staan met 5-2 kreeg Marcel, die nog steeds matig stond, een remisevoorstel. Het was verstandig geweest om het gewoon aan te nemen, maar nee, de Feyenoorder in hem wilde nog doorvechten, verloor 2 zetten later een stuk en ging weer iets later gewoon mat. Dit alles onder toeziend ook van onze coach Piet. Nou toeziend, Piet had het allang bekeken en besloot een klein dutje te doen.

Bord 4 John Remmerts - Niels van der Mark 1 0
De hele avond stond ik met de rug tegen de muur, maar liet mijn tegenstander mij in leven. Het was er al mee begonnen dat ik een opening had gespeeld die ik nog nooit eerder had gespeeld, een spontane zinsbegoocheling, maar op de een of andere manier alles nog leek te houden. Tot we bij de volgende stelling aankwamen. Een mooi voorbeeld van een remisestelling door ongelijke lopers:

Ik heb zwart en wit heeft zojuist zijn Loper naar a5 gespeeld. Niks aan de hand, ik blijf met mijn Loper heen en weer gaan tussen b1 en d3 en zwart komt geen stap verder. Ik was zelfs zo overtuigd van mijn remise-gelijk dat ik het uitstapje 43Kd6 wel even aandurfde. Sukkel! Na 44.Ld8 was het gelijk uit. De pion op f6 valt en de witte pionnen lopen gewoon door, zucht.

Bord 5 Wiely Martens - Iloy Timmerman 1 0
Op het moment dat ik bij Iloy kwam kijken hoe hij ervoor stond, zag ik dat hij op dat moment te dealen had met een ondekbaar mat. Balen

Bord 6 Pieter van der Zwam - Fleur Westerhof -
We waren nog geen 10 minuten onderweg toen ik zag dat Fleur geconfronteerd werd met het Marshall Gambiet. Ik moet bekennen dat ik dat moment onze eerste nederlaag al geteld had. Ik neem je even mee in de variant om mijn pessimisme toe te lichten. Het Marshall Gambiet ontstaat na 1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.Lc4 Pxe4 4.Pc3

In Fleur haar partij ontstond het overigens na 1.e4 e5 2.Lc4 Pf6 3.Lc4 Pxe4 4.Pc3. Na 4Pxc3 5.dxc3 moet je als zwart niet proberen met d6 of Pc6 je pion op e5 te dekken. Een diagram om het te verduidelijken.


Op 5Pc6 volgt 6.Pg5 en wit krijgt een geweldige aanval omdat de zet 6d5 hier niet werkt. Op de zet 5d6 volgt ook 6.Pg5, maar wit kan ook de pion op e5 slaan, omdat zwart niet mag terugslaan. (5d6 6.Pxe5 dxe5 7.Lxf7+! Na zowel 7..Kxf7 als 7..Ke7 8.Lg5+ verliest zwart de dame) Terwijl ik dit zo allemaal aan het opschrijven ben, vraag ik me af of er eigenlijk wel iemand is die de moeite neemt om dit na te spelen en te controleren, maar goed, dat terzijde)
Afijn, Fleur zat met zwart dus met bovenstaande stelling opgescheept, waarin zwart het beste 5c6 of 5f6 kan spelen. Maar dat weet ze vast niet dacht ik. Die krijgt straks een paar offers om haar oren van heb ik jou daar. Fleur speelde hier echter 5Le7?! Waarop haar tegenstander direct zijn loper op f7 offerde. Er volgde dus 5Le7 6.Lxf7+ Kxf7 7.Pxe5+ en je krijgt van mij het volgende diagram voorgeschoteld, zodat het allemaal nog een beetje te volgen is. (of slaan jullie het schaaktechnische gedeelte altijd over, want dat scheelt voor de volgende keer?)

Hier had de Koning het best terug kunnen gaan naar f8. Dat heeft Fleur later ook gezien. Terug gaan naar g8 (7Kg8 8.Dd5+) of e8 (7Ke8 8.Dh5+ g6 9.Pxg6) verliest onmiddellijk. Fleur speelde haar Koning echter vrouwmoedig naar e6, ha je moet het maar durven! Haar tegenstander kwam na 8.Lf4 d6 9.Dg4+ Kf6 niet verder.

Hij heeft hier twee keuzes. 10.Lg5+, waarna Fleur ook het paard op e5 slaat. Wit staat dan wel gewonnen volgens de engine, maar twee stukken achter. Haar tegenstander durfde dat kennelijk niet aan en speelde in bovenstaande stelling zijn dame naar g5, om na 10.Dg5+ Ke6 11.Dg4+ Kf6 in zetherhaling te berusten. Een mooi resultaat voor Fleur.

Bord 7 Rob Nieuwboer - Coun Pijls 0 1
Ons enige lichtpuntje van de avond was Coun Pijls. Hij heeft zich regelmatig bij mij beklaagd over het bejaarden-speeltempo waarmee we schaken in de Bond, maar zat na 23.00 uur nog steeds achter zijn bord ons enige punt van de avond binnen te hengelen.

Het begon ermee dat hij mij in de overvolle kroeg opzocht, want hij had een remiseaanbod van zijn tegenstander gekregen. Wat nu te doen, dit zou zijn eerste resultaat zijn voor ons team? Ik gaf aan dat ik het prima vond, want we hadden de match toch al verloren. Dan speel ik door, sprak hij, want ik denk dat ik gewonnen sta! Kijk, van deze jongeman kunnen we nog wat leren. Dat is een mooie vechtersmentaliteit, maar had hij de stelling goed ingeschat? Of wachtte hem hetzelfde lot als Marcel?

Zijn tegenstander heeft zojuist zijn Toren naar c4 gespeeld en remise aangeboden. En Coun heeft goed ingeschat dat hij beter staat, ook al gaat de pion op e4 straks (nu nog niet natuurlijk) verloren. Het overwicht op de damevleugel, waarbij de loper en het paard de toren domineren, beslissen hier de partij. Maar dan moet je het nog wel even doen natuurlijk. Bijna ging het nog fout voor Coun.

In deze stelling speelde hij zijn loper naar d2, waarna zwart met Te2 de hele tijd achter zijn loper aan had kunnen lopen en wit geen vorderingen meer kan maken (bijvoorbeeld 45.Ld2 Te2 46 Lc3 Te3 etc) Zijn tegenstander speelde echter g5. Wit had hier kunnen winnen met het mooie 45.a6! De pion kan niet genomen worden vanwege een paardvork op c5 en als zwart de loper slaat, met de koning of toren, dat maakt niet uit, promoveert de pion, Maar goed, Coun speelde de partij verder prima uit en wist daarmee onze enige winstpartij te noteren van de avond.

Bord 8 Eric de Visser - Piet-Heijn Sluyter 1 0
Zet mij maar op bord 8, appte Piet-Heijn me s ochtends, ik heb een kort nachtje achter de rug. Geen punt natuurlijk, dat kunnen we regelen. Ik heb ooit trainingen verzorgd voor een paar jeugdspelers, die schaakles kregen van Eric de Visser, Piets tegenstander. Die beklaagden zich erover dat ze het hele seizoen verplicht Schots Gambiet moesten spelen van meneer de Visser, ik denk om dat hij die potjes met dat eeuwige 4 paardenspel, wat veel jeugdspelers spelen, zat was. Ik vertelde dat verhaal aan Piet-Heijn, zo van, als je tegen hem moet, krijg je mogelijk die opening voorgeschoteld. Piet-Heijn vatte mijn tip echter anders op en begon de kennismaking achter het bord met de woorden: Zo u ben die meneer Visser die de jeugd verplicht Schots gambiet laat spelen? Ik zag aan die arme man dat hij geen idee had waar Piet-Heijn het over had, maar hij opende wel met iets anders dan zijn e-pion. Helaas haalde Piet-Heijn hier geen voordeel uit en werd al snel overspeeld.

Tsja en zo gingen we naar huis met een 6-2 verlies aan ons broek. En het ergste is nog dat ik Coun een bezoek aan Mac Donalds heb beloofd bij zijn eerste overwinning voor ons team. Als ie maar begrijpt dat hij geen tomatenketchup bij zijn frietjes krijgt.

Als team zijn we ondertussen wel in degradatiegevaar gekomen (zie hier) maar als ik eerlijk ben zit ik daar niet zo mee. Aan het begin van het seizoen heb ik al geschreven dat we wel erg hoog zijn ingedeeld en volgens mij niks te zoek hebben in de regionale eerste klasse. Dus zeg het maar? Met nog twee wedstrijden te gaan nog even de schouders eronder? Dan moet het in de slotronde gebeuren tegen de Cirkel in Ede, want Zevenaar, die we a.s. dinsdag thuis treffen, lijkt ook een maatje te groot op het moment.

 

Verslag van De Elster Toren op hun websiteS.O.S. - 1e klasse B; Ronde 5; vrijdag 1 april 2022
  De Elster Toren 1822

-

SVD 1665 6 - 2
1 Sjoerd van Roosmalen 2079 - Marino Kper 2054 -
2 Stefan Brouwers 1859 - Henry Veneman 2066 1 - 0
3 John van Ginkel 1917 - Marcel Miltenburg 1726 1 - 0
4 John Remmerts 1859 - Niels van der Mark 1696 1 - 0
5 Wiely Martens 1732 - Iloy Timmerman 1671 1 - 0
6 Pieter van der Zwam 1775   Fleur Westerhof 1516 -
7 Rob Nieuwboer 1697   Coun Pijls 1274 0 - 1
8 Eric de Visser 1657   Piet-Heijn Sluyter 1314 1 - 0