Verslag GP Doetinchem

door Niels van der Mark

Het was alweer een tijdje geleden, maar op 7 november konden onze jeugdspelers weer meedoen aan een heus toernooi in het OSBO gebied. Een bijzonder toernooi in meerdere opzichten. Allereerst omdat dit het eerste jeugdtoernooi was dat we als Doetinchem organiseerden, sinds we in 2014 onze jeugdafdeling gestart zijn. Ook bijzonder omdat door dit initiatief, met name door Ellen, de moeder van Fleur, Siem en Isa, veel verengingen in het OSBO gebied reageerde door zelf ook een toernooi in de agenda te plaatsen voor het komende seizoen. We zitten al op 13! Tenslotte mochten we ons, mede door goed netwerken van Ellen verheugen op 95 aanmeldingen uit zo’n beetje het hele land. Ook was het prachtig dat we gebruik konden maken van het gebouw van het Houtkamp College, waar onze jeugd tegenwoordig ook schaakt. Voor zowel de spelers als de ouders was er volop ruimte.
Na een jaartje amper toernooien hadden veel jeugdspelers geen jeugdrating of een jeugdrating die echt niet klopte. Voor de organisatie was het dan ook een mooie klus om de jeugd in gelijkwaardige groepen te verdelen. Er werd gekeken naar leeftijd, rating, niveau Stappenboekjes en daarnaast werden de groepen zo verdeeld dat er in iedere groep kinderen zaten met en zonder rating, zodat iedereen hopelijk aan het eind van het seizoen weer een beetje een representatieve rating heeft. Met geweldige hulp van wat ouders en jeugdleiders zijn de ratings nu ook verwerkt en doorgegeven aan de KNSB. Als andere clubs dit ook gaan doen moet het helemaal goedkomen.

Na iedere ronde verschenen de uitslagen en standen op een groot digitaal scherm.

En dan nu het toernooi zelf. In twaalf groepen werd er flink gestreden, waarbij er ook nog sprake was van twee topgroepen, met sterke jeugdspelers. Omdat iedere groep zijn eigen lokaal had was het voor de schakers en schaaksters mooi rustig. Niet het gebruikelijke geroezemoes, wat in de loop van de dag steeds luider wordt, maar een mooie serene stilte. Behalve dan in de aula’s waar de ouders zaten en spelers die klaar waren plaats konden nemen.

Hieronder kunnen jullie de uitslagen vinden van de verschillende groepen. Tenslotte hierbij nog de link voor het fotoalbum van het toernooi: https://photos.app.goo.gl/ekoURMpKijkRz5Nt8
Rest me nog om iedereen te bedanken die ons geholpen heeft om van deze dag een mooi succes te maken.

Namens de organisatie Niels van der Mark