Jesse Frederiks is de nieuwe beker kampioen

door Niels van der Mark

Voor de derde keer op rij is de bekerfinale gewonnen door een jeugdspeler. Na Bram Zaalmink (2020) en Fleur Westerhof (2022), wist dit keer Jesse Frederiks de beker te winnen. In een spannende finale partij wist hij de huidige bekerhoudster, Fleur Westerhof, te verslaan.

Het werd een spannende partij, waarin Jesse al snel een belangrijke pion won. Fleur had de penning wel gezien, maar op de een of andere manier de pionwinst toch toegelaten, tot haar grote ergernis. Ze kreeg wel enig initiatief en Jesse moest goed opletten. Na de 19e zet van wit was de volgende stelling ontstaan:

Fleur heeft wit en Jesse speelde hier het sterke 19h4! Hij is met zijn stukken op jacht naar de witte koning en je kunt zien dat alle lijnen open staan voor zwart. Er volgde 20.Pxh4? en hier had zwart al kunnen toeslaan met 20Tf-g8. Als de Dame bijvoorbeeld naar f7 gaat, volgt 21.Df7 Lxh4 21. gxh4 Dxh4 en zwart komt verwoestend binnen. Jesse speelde hier echter 20Txf1? 21.Pxf1 en na 21Lxh4 22.gxh4 Dxh4 23.Lg2 staat wit ineens iets beter.

Ze hadden hier beide veel tijd gebruikt en vanaf hier was het Fleur die het heft in handen nam en steeds beter kwam te staan. Maar ja, die vreselijke klok. Beide kregen grote tijdnood en daarin was Jesse iets handiger. Uiteindelijk wist hij met allerlei schaakjes de witte koning zo op te jagen dat hij met een vork een stuk kon winnen en daar mee de partij.

Jesse, van harte. De beker met de grote oren reiken we op de laatste dinsdag in augustus uit. En beste senioren, volgend jaar zijn wij weer aan de beurt toch? Het moet niet gekker worden.