Theothorne 1 - SVD 1

door Marcel Miltenburg

Op 24 januari moesten we onze uitgestelde bondswedstrijd spelen in Dieren.

In onze bijna vertrouwde opstelling (alleen Paul had zich afgemeld en werd vervangen door mij) reisden we af naar Dieren.

Aangezien wij weer met onze 2 jeugdige spelers Fleur en Coun aantraden waren we in ieder geval m.b.t. leeftijd gemiddeld minimaal 25 jaar jonger!!

Kortom onze tegenstanders waren ervaren oude rotten op het schaakgebied en dat merkten we ook al redelijk snel. Want het werd best wel een taaie wedstrijd. En we hebben vrij lang tegen een achterstand moeten aankijken. Onze Coun die zeker goed begon en een mooie stelling had met allerlei dreigingen zag helaas een cruciale loperzet over het hoofd en moest toch al vrij snel zijn partij gewonnen geven.

Fleur speelde een goede partij, ze benutte haar tijd ruimschoots en dat werd uiteindelijk door een goed opgebouwde stelling beloond, ze kon een paard pennen en de tegenstander kon heel snel hierna de stukken in het doosje doen, 1-1.

En dan onze Iloy die zo als gebruikelijk een heel wilde partij speelde met volop kansen totdat hij zomaar een stuk prijsgaf en later nog een stuk moest offeren maar heeft zich wel kranig verweerd want ondanks een toren minder bleef hij ervoor knokken en kwam nog aardig terug. Maar ook zijn tegenstander was een oude rot, liet zich uiteindelijk niet van de wijs brengen en nadat hij genoeg pionnen had opgegeten kon Iloy opgeven.

Zo stonden we dus weer met 2-1 achter. Maar ik was er niet ongerust op want op onze andere 3 borden stonden we er zeer goed voor. Waarvan de partij van Niels wel de meest opvallende was en uiteindelijk het prachtige torenoffer (zie diagram) een dik verdiende overwinning opleverde en de stand op 2-2 bracht.

Hierbij de stelling van Niels. Er is zojuist 22.Da8+ Db8 gespeeld.

Nu volgde het mooie 23.Txc7+! Na 23Kxc7 24.Tc1+
1. Gaat 24Kd6 mat na 25.Dc6#
2. Gaat 24Kb6 ook mat na 25.Dc6+ Ka5 26.Tc5+ Kb4 27.Tc4+! Ka5 28.Ta4#
Dus hij moest 24Kd7 spelen, waarop 25.Dc6+ Kd8 26.Td1+ volgt en zwart moet zijn Dame geven voor de toren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In mijn partij heb ik vanuit de opening de door hem geofferde pion weten te behouden en voor mij doen heel gedegen naar een toreneindspel toeging met een pion meer. Ook Thomas had in een eindspel met 2 dames 2 verspreide pionnen meer en stond dus ook feitelijk wel gewonnen maar je moet het uiteindelijk wel laten zien. Mijn tegenstander bood mij remise aan en heb nog even aangekeken of Thomas echt wel naar de winst zou gaan en beoordeelde dat dit zo zou zijn. Dus uiteindelijk nam ik het remise aanbod aan en winst inderdaad Thomas de winst binnen te halen en zo werd het een hard bevochten maar een wel verdiende 2,5 -3,5 overwinning.


Aangezien onze grootste opponent die gelijk met ons stonden van de onderste onverwacht hebben verloren hebben wij inmiddels 2 matchpunten voorsprong op de nummer 2. Zij zijn wel onze volgende tegenstander op 7 februari dus dit wordt wel een hele cruciale wedstrijd waar wij bij winst het kampioenschap bijna niet meer kunnen ontgaan.

We hebben nog 2 weken om ons geestelijk en mentaal hierop voor te bereiden, maar we hebben er veel zin in en kijken ernaar uit.

 

Theothorne 1 1689 - SV Doetinchem 1 1696 2 - 3
Cor Vrouenraets 1884 - Thomas Bijl 1849 0 - 1
Piet Gommers 1746 - Iloy Timmerman 1695 1 - 0
Pieter Koppelaar 1596 - Niels van der Mark 1683 0 - 1
Dick van Rumpt 1666 - Marcel Miltenburg 1693 -
Henk Bergsma 1586 - Fleur Westerhof 1604 0 - 1
Bob Coenen 1653 - Coun Pijls 1651 1 - 0