De laatste wedstrijd van ons 1e team tegen SMB 1

Marcel Miltenburg

Eigenlijk ging het nergens meer om, we konden niet degraderen of promoveren, we stonden op een mooie 4e positie en moesten tegen de nummer 2 , de organiserende vereniging  SMB uit Nijmegen. Gezellige Nijmegenaren die er op gebrand waren om minimaal nog een laatste poging te doen om te promoveren maar dan moesten ze wel winnen van ons.

Heel lang zag het er ook naar uit dat dit zou lukken want we waren nogal gehavend begonnen aan deze wedstrijd, we misten 1 speler, helaas kon Henny vanwege een ontstoken oog er niet bij zijn en was een invaller niet meer te vinden. Bovendien hadden we een vervoersprobleem want er was maar 1 auto  omdat ik vanwege werkzaamheden uit Den Haag moest komen. Gelukkig was onze Coun bereid om met de trein naar Nijmegen af te reizen. Vanwege de drukste avondspits van het jaar arriveerde ik pas rond 20.00 uur ten tonele. We stonden dus al met 1-0 achter en al snel was dit 2-0 want David speelde heel snel en helaas ook onzorgvuldig en moest al snel opgeven. Jammer want hij was al best al een paar keer verdienstelijk ingevallen dit seizoen. Ook volgend seizoen zullen we zeker regelmatig weer een beroep doen op deze creatieve speler. Ergens halverwege de avond maakte ik een voorzichtige balans op die er niet heel rooskleurig uitzag. Thomas had het zwaar en moest zorgvuldig manouvreren maar een remise zag er uit als het hoogst haalbare. Bij Coun was er nog niet veel van te zeggen, Jesse stond wel iets beter maar Iloy stond een pion achter in een stelling waarvan hij ongetwijfeld vond dat hij gewonnen moest staan. Bij Niels en mij was het een redelijke remise achtige stelling. Afijn mijn tegenstander bood remise aan en inmiddels kantelde het wel op een aantal borden en heb ik het na een grondige inspectie toch maar aangenomen. Iloy verloor inmiddels zijn partij en we stonden met 3,5 – 0,5 achter……  Niemand die nog een cent gaf voor onze kansen en de bookmakers gaven geen stuiver meer voor onze overwinningskansen. Toch is het gelukt!!! Ik zat even te analyseren in de aanpalende kroeg toen de tegenstander van Thoms bij ons kwam staan en vroeg of hij gestenigd kon worden… Huh hij had dus verloren en Thomas had het pionnen eindspel toch naar zijn hand weten te brengen. Dit bracht aanzienlijk perspectief voor toch nog een resultaat, zeker toen Jesse op een hele fraaie wijze zijn tegenstander geen enkele kans bood en een prachtige overwinning boekte, ditzelfde presteerde Coun die kalm bleef en uiteindelijk zijn materiaal voordeel in winst weten om te toveren. Toen nog Niels, laatste partij tegen een tegenstander die de hele avond al veel geluid produceerde en doodleuk aan het einde steeds vroeg zijn wij de laatste en wat is de stand. Die was inmiddels 3,5-3,5 maar ja Niels, dit seizoen nog geen pepernoot gescoord voor ons team en een zeer wisselvallig, lees matig, seizoen achter de rug heeft. Maar hij speelde het voortreffelijk uit en wist te winnen waardoor wij deze wedstrijd op toch wel sensationele wijze wisten te winnen. Hopelijk gaat Niels hier heel de zomer van genieten en wie weet wordt zijn schaak sabbatical hiermee verkort….

Kortom een mooi einde van een goed seizoen, vorig jaar gepromoveerd en nu een stevige 4e positie waarbij we als enige de koploper op 4-4 hebben weten te houden.

Dit biedt zeker perspectief voor volgend seizoen, haast iedereen heeft aangegeven te willen blijven spelen, we zoeken alleen nog een teamcaptain maar dat zal toch moeten lukken lijkt me.

Het was me een waar genoegen dit jaar jullie teamcaptain te mogen zijn geweest, dank voor jullie inzet en de gezellige avonden!!