Pijnlijke nederlaag voor het zaterdagteam

door Niels van der Mark

Het was in het seizoen 2018-2019 dat we voor het laatst in de landelijke competitie van de KNSB meededen (in de 4e Klasse). Roel had het laatste stukje afgesloten met de woorden: SVD zonder zaterdagteam, dat gaat natuurlijk niet! Sindsdien is er veel gebeurd. Roel zijn gezondheid maakt dat schaken voor hem geen optie meer is, Marius speelt niet meer extern, Sander is naar Arnhem gevlucht, Henry naar Voorst en Theo doet het wat rustiger aan. Kortom een zaterdagteam leek geen optie meer

Tot Fleur aangaf graag een Doetinchems zaterdagteam te willen en spelers begon te ronselen. Inzet: een zaterdagteam dat zowel door jeugd als senioren bemenst wordt. En voil, er is weer een team dat meedoet in de KNSB competitie! Weliswaar in de 5e Klasse, maar dat mag de pret niet drukken. Ons motto dit seizoen is dus promotie. Tsja en toen kwam de eerste wedstrijd in Almelo. Ik neem jullie mee en zal gelijk de spelers aan jullie voorstellen.

Ik moet bekennen dat ik vol vertrouwen onze zaterdagwedstrijd van 7 oktober jl. tegemoet zag. We hadden sterke spelers mee, ook a waren een paar een beetje roestig, maar op papier zag het er goed uit. Het begon al toen we binnen kwamen. Acht jeugdspelers in zwarte hoodies stonden ons op te wachten, blakend van zelfvertrouwen. Alsof je de harde kern van Heracles ergens tegen het lijf loopt. Dan zeggen iets lagere ratings ineens helemaal niks meer. Ik had van te voren verwacht dat onze jeugdspelers het zwaar zouden krijgen, maar het werd een hele andere middag. Dit heb ik er van meegekregen:

Fleur speelde op bord 1 tegen Yannic, een oude bekende van haar, mede omdat hij allerlei NKs voor de jeugd heeft georganiseerd. De partij ging lang gelijk op, maar toen kon Fleur op g7 kon offeren stortte de zwarte stelling in elkaar. Een mooi punt tegen een sterke speler.

Jesse speelde op het 2e bord en eigenlijk hield ik mijn hart vast. Toen de meeste partijen zon 10 zetten ver waren, zat Jesse al in een eindspel. Ik dacht even dat hij onder flinke druk stond vanuit de opening, maar dat had ik dus niet goed gezien. Een beter staand eindspel schoof hij vakkundig uit.

Kortom onze twee jeugdspelers pakten 2 volle punten, hoe verging het de rest dan?

Op bord 3 speelde Henk Riepma weer mee, goed om hem weer te zien. Zijn stijl is niet echt veranderd denk ik. Hij speelde een systeem, waar menig jeugdlid een bloedhekel aan heeft, kwam zeer goed te staan en maakte de partij krachtig af met een mooie koningsaanval. Een mooi punt, maar hiermee was de koek wel op.

Op bord 4 speelde Marino een boeiende partij tegen een sterke tegenstander. De opening verliep niet helemaal volgens wens, een sterk kwaliteitsoffer gaf de jeugdige witspeler vleugels, maar Marino wist het allemaal te houden en kwam na 34 zetten in de volgende stelling terecht.


Wit heeft zojuist zijn Koning naar h2 gespeeld. Zwart heeft een Toren voor een Paard, maar die pion op d7 is zeker een kwaliteit waard. Aanvankelijk dacht Marino dat hij hier zijn Toren naar a8 kon spelen, maar het Paard kan helemaal niet genomen worden, omdat de d-pion dan promoveert. Hij besloot om de Torens te verdubbelen op de g-lijn met 35Tf-g8?, maar verloor na 36.Te2 Tg3 37.c6! De voortzetting die hij miste in de partij was 35Ta6! Als het Paard naar b5 gaat, gaat de Toren van g8 naar d8 en haalt zwart de pion op. Wit kan echter ook zijn pion naar c6 spelen, dus 35Ta6! 36.c6 Wit offert zijn Paard en zwart zal ergens verderop een Toren moeten geven voor die 2 vrijpionnen, om te overleven. Kortom een enerverende partij

Op bord 5 kreeg Iloy dezelfde stelling op het bord als in zijn laatste Bondswedstrijd, thuis tegen Apeldoorn. De strijd ging lang gelijk op, Iloy stond iets makkelijker dacht ik, maar toen hij een Toren naar een verkeerd veld speelde, kwam hij in een verloren eindspel terecht. Hij wist het nog knap spannend te maken, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen.

Op bord 6 speelde Henny. Fijn dat hij weer van de partij is, zowel in ons doordeweekse team als in ons zaterdagteam. De vorm is nog wat stroef, ik hoop niet dat dit ten koste gaat van het plezier. Afgelopen zaterdag was hij als eerste klaar. Ik heb niet goed gezien wat er gebeurde, maar volgens mij zag zijn stelling er ongelukkig uit en stortte alles op een bepaald moment als een kaartenhuis in elkaar.

Op bord 7 speelde onze invaller David, de Paul Morphy van de club. In veel van zijn partijen komen mooie offers en gewaagde manoeuvres voor, maar dit keer liet hij dat aan zijn tegenstander over. In een scherpe Siciliaan, kreeg hij een vernietigende koningsaanval over zich heen. Zijn tegenstander, die zwart had, had er voor gekozen om niet te rokeren en David had hier eigenlijk geen goed antwoord op. Op de terugweg baalde hij nog steeds van zijn partij. We hebben maar even een troostpizza en biertje gedaan naderhand.

Tsja en dan het laatste bord, daarop mocht ik mijn kunsten laten zien. Ik heb eigenlijk wel een lekkere partij gespeeld, was regelmatig verrast van de creatieve oplossingen van mijn tegenstander, maar kwam er iedere keer toch wel lekker uit. Bij de analyse thuis zie ik vervolgens wel dat ik een paar keer ontsnapt ben en zelf niet echt kansen heb kunnen creren.


In deze stelling, na 29.Tb4 gaat het uiteindelijk fout. De stelling is gelijk, maar ik speel mijn Loper hier naar d5 en na 29Ld5? 30.Pe3 Td2 31.Pxd5 Txd5 32.Txb7 kom ik in een verloren eindspel terecht, dat ik nog sneller weet te verliezen dan nodig is. Wat me wel opviel in de analyse naderhand, was dat mijn jeugdige tegenstander iedere keer 1 of 2 zetten dieper had gekeken dan ik. Dat was deze middag misschien wel het verschil.

De jeugd heeft ons deze middag het goede voorbeeld gegeven, wij hadden er helaas wat te weinig mee.

Niels van der Mark


Almelo 2
1748 - SV Doetinchem 1 1792  5 - 3
Yannic Husers 1903  - Fleur Westerhof 1841 0 - 1
Rogelio Lujan Garcia 1844  - Jesse Frederiks 1769 0 - 1
Floris Buijnsters 1807 - Henk Riepma 2008 0 - 1
Storm Fallaux 1769 - Marino Kper 2054 1 - 0
Jan-Geert Meulenkolk 1726 - Iloy Timmerman 1728 1 - 0
Max Hoekstra 1720 - Henny Haggeman 1740 1 - 0
Aaron Kreijkers 1708 - David Engelberts 1529 1 -0
Jay-Giani Sapulette 1504  - Niels van der Mark 1665 1 - 0