Teleurstellend gelijkspel

door Niels van der Mark

Een teleurstellende 4-4 was het resultaat van onze schaakmiddag in de Bongerd. Teleurstellend omdat we niet wonnen, maar ook omdat een aantal spelers niet echt tot hun beste spel kwamen. En bovenal teleurstellend omdat de tactische opstelling waar onze tegenstander mee op de proppen kwam goed uitpakte voor hen en niet voor ons. De minst sterke spelers werden op de topborden geslachtofferd en de sterkere spelers op lagere borden deden hun taak naar behoren. Toch waren er ook lichtpuntjes, jazeker.

SVD speelde in een zaaltje in De Bongerd

We speelden in een zaaltje bij sporthal De Bongerd en dat beviel prima. Naast ons zat de Damvereniging hun landelijke wedstrijden af te werken en af en toe liepen we bij elkaar binnen om te kijken hoe alles verliep. Daarnaast was De Bongerd ook een prima locatie vanwege de bar en de vriendelijke barman. Menig lekker bockbiertje werd na afloop genuttigd. Wat mij betreft hebben we de nieuwe locatie voor de zaterdagwedstrijden gevonden.

Een ander lichtpuntje was dat de jeugd voor 3,5 uit 4 zorgde. Nu reken ik voor het gemak Iloy even tot de jeugd. Hij speelde een mooie aanvalspartij en kwam al snel beter te staan.

Iloy heeft wit en zijn tegenstander heeft zojuist zijn Loper naar b7 gespeeld. Alle witte stukken staan goed, dus het is tijd om de koningsvleugel open te breken met 24.g5 Pe4 (lijkt de witte aanval te blokkeren) 25. gxh6! Pxf2. Tsja het wint een kwaliteit, maar het Paard had beter de diagonaal b1-h7 kunnen blijven blokkeren.

Er volgde 26.h7+ Kh8 27.Dxf2 Dxc3 en de slotzet verdient een eigen diagram:

28.Pf7#

Ik heb van de overige partijen geen materiaal ontvangen, dus jullie moeten het doen met wat ik gezien en gehoord heb. Fleur speelde op het eerste bord een keurige partij. Zag er voor de neutrale toeschouwer misschien niet spannend uit, maar ik had veel bewondering voor hoe ze langzaam maar zeker haar stelling verbeterde, als een soort wurgslang, tot haar tegenstander materiaal en later ook de partij moest geven. Op het tweede bord had Jesse het eigenlijk te makkelijk. Na een paar mindere zetten van zijn tegenstander liep zijn aanval helemaal vanzelf en was het snel gebeurd. Coun baarde me wat zorgen op het derde bord, vooral omdat hij na de openingszet van zijn tegenstander, 1.f4 eigenlijk liever naar huis wilde. Hij kwam wat minder te staan, denk ik(?), maar wist zich keurig terug te vechten en uiteindelijk eindigde de partij in remise. Alweer remise Coun?? Dat moet nu toch eens afgelopen zijn zeg!!

Het enige lichtpuntje dat ik nu nog kan vermelden is de remise van Henny. Daar had het lang niet naar uit gezien, maar hij wist keurig zijn partij te redden. Met Marino heb ik afgesproken dat we niet te veel tekst aan zijn partij wijden. “In mijn jonge jaren had ik me na zo’n partij van een brug gegooid”, was zijn reactie na de partij en dat zegt waarschijnlijk genoeg. Zelf kwam ik in mijn voorbereiding terecht, maar begon vanaf het moment dat ik zelf moest gaan nadenken goede plannen en ideeën door elkaar te halen en dan sta je ineens heel k*t en moet dan nog ruim een uur lijden voordat je op mag geven. Dat zegt waarschijnlijk ook genoeg over de gemoedstoestand waarmee ik op het moment de houtjes rondschuif. Op het vierde bord tenslotte had Henk een lastige middag. Hij probeerde het zeker, leek ook de druk erop te hebben, toen zijn tegenstander in grote tijdnood kwam, maar ja na 40 zetten krijg je er in de KNSB competitie een half uur bij en toen was het snel voorbij.

Op naar Max Euwe eind van de maand. Wel met 2 invallers dit keer. En over onze tactiek en bordopstelling zal ik nog eens diep nadenken, maar zo’n tactische opstelling als waar onze tegenstander mee kwam, hoeven jullie van mij niet verwachten, dat is beneden mijn stand.


  Doetinchem 1
1792 - Drienerlo 1 1715  4 - 4
Fleur Westerhof 1841  - René Kroon 1441 1 - 0
Jesse Frederiks 1769  - Erik Zuurbier 1522 1 - 0
Coun Pijls 1600 - Martin Borggreve 1548 ½ - ½
Henk Riepma 2008 - Menno Monsma 2049 0 - 1
Henny Haggeman 1740 - Maarten Buter 1843 ½ - ½
Marino Küper 2054 - Antoni Lebbink 1795 0 - 1
Niels van der Mark 1665 - Pascal Jacobs 1845 0 - 1
Iloy Timmerman 1728  - Aldo Quattrocchi 1674 1 - 0