SVD 1 verliest nipt van Edese Schaak Combinatie 1

door Niels van der Mark

Het scheelde niet veel, maar we hebben onze wedstrijd in ronde 5 afgelopen zaterdag net niet gewonnen van de koploper, de Edese Schaakcombinatie. Lang zag het er naar uit dat het goed zou uitpakken voor ons. Zelfs de spelers van Ede hielden rekening met een verlies, maar op het laatst lukte het dus net niet.

Aan Henk lag het in ieder geval niet. Toen het verlies een feit was en alleen zijn partij nog bezig was, besloot hij evengoed door te spelen. Hij zag nog wel brood in zijn stelling, al deed het er voor de einduitslag niet meer toe.

Nog ruim een uur, het werd al donker buiten, perste hij water uit een rots, zoals iemand het noemde.

Na ruim 50 zetten(?) zijn de heren in bovenstaande stelling terecht gekomen. Het lijkt alsof zwart wat extra pionnen heeft, maar dat is allemaal tijdelijk. Wel belangrijk is dat de witte Dame veel actiever staat. Henk had een paar zetten hiervoor een pion geofferd met een doorbraak.
De stelling is overigens volledig in evenwicht. Geen idee of Henk hier eerst schaak gaf op f6, of op f5 sloeg, maar de stelling blijft in evenwicht.
Ook in onderstaande stelling, waarin zwart aan zet is, is de stelling volkomen gelijk. Alle scheeplui die toe stonden te kijken, waren ervan overtuigd dat wit gewonnen stond.

Wit won uiteindelijk, hoe kan ik u niet vertellen, ik heb niet meegeschreven. Ik kan de lezer wel meegeven dat het wel uitmaakt of zwart in deze stelling naar f8 of h8 gaat. Een van de zetten verliest, maar dat mogen jullie zelf uitzoeken.

Goed, aan bovenstaande partij lag het dus niet. Aan Jesse lag het ook niet. Hij wist, tot lichte frustratie van zijn tegenstander, een gelijk staand eindspel toch nog om te buigen naar winst. Net als Henk, gewoon zolang doorduwen, tot de ander een foutje maakt.

Aan Iloy en Marino lag het ook niet. Er gebeurde weinig in hun partijen en remise was een logische uitslag. Misschien lag het een beetje aan David? Hij speelde, zoals zijn tegenstander het noemde, een hypervertraagde Konings-Indische partij. Na 10 zetten stond zijn zwart-veldige Loper nog steeds op f8! Maar hij kwam er aardig uit, speelde creatief, maar dan ineens een schaakje en David verliest zijn Toren. Misschien lag het ook een beetje aan Henny, die in een prima partij ineens materiaal verliest, of aan Fleur, die echt een uitstekende pot speelde, tot ze in gewonnen stelling een mat in 2 toeliet?

Nee, nee, dat is allemaal te makkelijk, om degene die verliezen de schuld in de schoenen te schuiven. Uiteindelijk is het een teamprestatie, waarin het kwartje net de verkeerde kant opviel. (kids, een kwartje was een muntje waar we in de vorige eeuw mee betaalde).

Zelf heb ik ook een mooie bijdrage mogen leveren aan ons verlies. Ik speelde eigenlijk wel een aardig potje, maar vertrouwde het niet zo. Het inschatten van een stelling gaat me de laatste tijd niet zo goed af en in onderstaande stelling werd, op voorstel van zwart, remise overeengekomen.

Zwart heeft zojuist op d1 geslagen en stelde remise voor, wat ik aannam. Na het terugslaan met de Loper, staat wit echter wel een stuk beter. Ik denk vanwege de pionnen op e4 en f4, want als je de stukken van het bord haalt, zodat alleen de pionnen en de Koningen erop staan, dan staat wit zelfs gewonnen. Zelfs als ik de zwarte Koning op e7 zet. Nou ja, excuses aan het team, maar ik had echt geen zin meer om hier door te spelen.

Het was overigens de 2e keer dat we in de Bongerd speelde en het is wederom goed bevallen. De barman is vriendelijk, er worden fijne biertjes getapt en er is wat reuring. Alleen zal ik de zaal de volgende keer iets anders inrichten, zodat iedereen voldoende licht en ruimte heeft.

In de zaal naast ons werden twee damwedstrijden afgewerkt en naderhand zaten dammers en schakers gebroederlijk naast elkaar te analyseren. Ik vroeg me af, toen ik naar bovenstaand tafereel keek, of het ook leuk was om te doorgeef-dam/schaken? Net als bij doorgeefschaak, geef je wat je geslagen hebt aan je buurman, die het op het bord mag plaatsen aks die aan zet is. Als schaker krijg je echter damschijven die zich ook als damschijven gedragen, als je ze op je bord plaats en de dammers krijgen schaakstukken die ze mogen inzetten tissen die platte schijven. Misschien iets voor de volgende keer?

Voor nu echter alle hands aan dek. We mogen nog tegen de teams die stijf onderaan staan en kunnen daarmee nog wel een stukje klimmen op de ranglijst. Moeten de kwartjes wel de goede kant opvallen.

Doetinchem 1
1798 - Edese Schaak C 1 1791  3½ - 4½