Een pijnlijke nederlaag in Wageningen

door Niels van der Mark

Maar liefst 84 Schakers begonnen om 13.00 uur aan hun partij in Wageningen, waar vijf KNSB wedstrijden gespeeld werden. Twee van ons waren nog aan het spelen rond de klok van 18.00 uur, Henny en Iloy. En hoe het kon, kon het, maar beiden verloren. Henny vanuit gewonnen stand en Iloy vanuit een remisestelling.

deze foto is om 17.40 uur genomen, de zaal was al bijna leeg.

Niet dat het aan hen lag, al had anderhalf punt nog net een gelijkspel opgeleverd. Er ging aan meer borden van alles fout. Alleen “good old Henk” is op het moment een zekerheidje. Hij schoof zijn tegenstander langzaam maar zeker de afgrond in, zoals we van hem gewend zijn. Misschien is de partij van Marino wel het meest illustratief voor de middag. Marino worstelt het hele seizoen al om zijn oude vorm terug te vinden en ook deze middag was een regelrechte rollercoaster. Tot tweemaal toe speelde hij een zet, om bijna onmiddellijk daarna een winnende voortzetting te zien, die hij gemist had. (slaan op c4!!!) Vervolgens kwam hij bij me met de vraag of remise okay was, want het dreigde helemaal fout te gaan. Het aanbod werd afgeslagen, De tegenstander van Marino manoeuvreerde al zijn stukken de koningsstelling binnen, maar de aanval stokte. Nu kreeg Marino warempel het betere spel, dacht ik, maar ook dat leidde tot niks en er werd alsnog remise overeengekomen. Ik had het idee dat ze allebei opgelucht en ook wat teleurgesteld waren na afloop. Dat was overigens het moment dat Henny en Iloy bezig waren om anderhalf punt binnen te halen, waarmee een gelijk spel een feit zou zijn. Daarvoor is dus ook het een en ander niet goed gegaan.

Zelf was ik als eerste klaar met een tamme remise, meer lijk ik op het moment niet te kunnen produceren. Ik heb wat last van schaakimpotentie, een strakke aanval zit er op het moment niet in en mijn tegenstanders weigeren het hele seizoen al te blunderen. Kort daarna werd de partij van Coun ook remise, hij had een sterke koningsaanval op het nippertje overleefd. Aangezien hij een toetsweek voor de boeg had, waren we al blij dat hij van de partij was. Na een korte analyse ging hij in de gang zitten om zich te wijden aan zijn huiswerk.

Aan onze eerste twee borden ging het deze middag vreselijk mis. Jesse werd ergens overspeeld en speelde eigenlijk nog veel te lang door. Als je een Dame achter staat en er geen pat of mat kansen zijn, mag je gerust opgeven. Fleur speelde een prima partij, kwam zoals vaker vanuit een rustige stelling iets beter te staan, tot dit gebeurde:

Fleur heeft wit


Volgens mij heeft wit hier net haar pion naar g3 gespeeld en wat ze een paar zetten eerder al zag aankomen gebeurde nu. Heb jij het al gezien? De zwarte Dame kan het Paard op c3 slaan, want als wit terugslaat volgt d2+ en zwart promoveert en komt ineens een stuk voor te staan, in plaats van een pion achter. Een pijnlijke nul.

Nadat Henny ook pijnlijk verloren had (“Ik had gewoon met mijn Koning naar voren moeten gaan, niks aan de hand”) was alleen Iloy dus nog bezig. Het is prijzenswaardig dat hij in een potremise stelling, toch nog probeerde zijn tegenstander tot een foutje te verleiden, maar het was teveel van het goede.


Omringd door een grote mensenmassa moest hij een nul incasseren en stonden we even later met lege handen buiten. Om 11.45 uur van huis vertrokken en om 18.30 weer thuis. Lekker dan, weer een goed bestede zaterdag.

Met nog een wedstrijd voor de boeg hebben we handhaving nog in eigen hand. Dan moet er wel gewonnen worden van PSV/DoDo 3, die net als ons op drie punten staan. Het zal er dus om gaan spannen. Degradatie ligt op de loer!!

Voor alle uitslagen en de volledige stand klik hier


Wageningen 4
1803 - SV Doetinchem 1 1885  5½ - 2½
Corniek le Poole
1889
 - Fleur Westerhof 1921 1 - 0
Joost Hooghiemstra
1862
 - Jesse Frederiks 1893 1 - 0
Marcel Hahne
1823
- Henk Riepma 2011 0 - 1
Janno Heger
1798
- Marino Küper 2006 ½ - ½
Marius Block
1758
- Henny Haggeman 1839 1 - 0
Karin Jeuken
1823
- Coun Pijls 1776 ½ - ½
Niels van Duijl
1759
- Iloy Timmerman 1857 1 -0
Steef Bijlmakers
1709
 - Niels van der Mark 1773 ½ - ½