SVD 1 wint laatste wedstrijd en handhaaft zich in de 5e klasse

door Niels van der Mark

In een wedstrijd, die zeer rommelig begon, wist het zaterdagteam van Doetinchem zich eenvoudig te handhaven in de klasse 5C, met een 6-2 overwinning. Van te voren had ik bedacht dat we moesten winnen om te handhaven, maar aangezien alleen de nummer laatst zou degraderen, bleek dit niet zo te zijn en waren wij al zo goed als veilig. Toch weerhield ons dat niet om deze keurige prestatie neer te zetten.

De wedstrijd begon rommelig, omdat onze tegenstander niet op kwam dagen en ik net na 13.00 uur gebeld werd door Benno dat ze er aan kwamen. Ze stonden bij ’t Brewinc en hadden mijn mail, waarin de juiste locatie stond, niet gezien. Nou moet ik zeggen dat ik rond 12.45 uur zelf ook wat zenuwachtig begon te worden, omdat ik de enige aanwezige was met Jesse. Had ik misschien een gezamenlijke slotronde over het hoofd gezien of zo? Gelukkig kwam iedereen 3 minuten voor tijd aan kakken en was onze tegenstander, PSV/DoDo uit Putten,  er een kwartiertje later ook. Met 6 man echter, ze hadden 2 spelers aan een hoger team moeten afstaan. Ze lieten bord 2 en 4 leeg, zo gaf hun teamleider aan. Op bord 4 had ik Fleur gepland, die aangaf dat dit niet slecht uitkwam, aangezien ze een toetsweek voor de boeg had. Op het andere bord had ik Henk Riepma gepland, die zojuist helemaal vanuit Lelystad was gekomen voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Marcel wilde graag zijn invalplaats opgeven (hij viel in voor Iloy, die op het laatst moest afzeggen) en zo nam Henk op zijn bord plaats en kon de wedstrijd met een 2-0 voorsprong van start gaan.

De middag verliep voorspoedig, de meesten kwamen lekker uit de opening, alleen Jesse en Henny leken wat minder te staan. Bij Jesse was dat van korte duur. Zijn tegenstander liet een pion op c4 slaan en even later kwam Jesse een stuk voor en maakte de partij vakkundig af, echt heel netjes! Henk had ondertussen een woeste aanval over zich heen gekregen, maar die bleek in het geheel niet correct, 4-0 dus. Coun speelde een goede partij, misschien wel zijn beste van het seizoen en haalde een keurige overwinning binnen. Dus waren alleen Henny, Marino en ondergetekende nog bezig. Ik speelde ook een van mijn betere partijen van dit seizoen, maar toen mijn tegenstander zetherhaling uit de weg ging, terwijl hij eigenlijk wat minder stond, werd ik ongeduldig, gooide al mijn pionnen naar voren en kreeg het denkbeeldig lid op mijn neus. Kort daarvoor had Henny ook verloren, ik vermoed dat zijn verkoudheid hier ook een rol in speelde en was de stand dus 5-2. Ondertussen was het 17.00 uur geworden en werd er gewacht op de uitslag van de laatste partij, die van Marino.

Marino leek iets gunstiger te staan en ik denk dat zijn iets gunstiger stelling, het leuke eindspel dat er ontstond en het feit dat hij dit seizoen nog geen partij gewonnen had, maakte dat hij besloot door te spelen. Tot 18.30 notabene, maar toen was het punt ook binnen. Zijn tegenstander had een paar keer remise aangeboden, waarop Marino tenslotte gezegd heeft dat hij het zelf wel aan zal bieden als hij het wilde. Een mooi gebaar van zijn tegenstander overigens was een mail die we de volgende dag ontvingen, met excuses dat hij zich niet van zijn sportiefste kant had laten zien. Een groot gebaar, dat kom je niet veel tegen in de schaakwereld.

En zo zit het seizoen voor het zaterdagteam erop. Van te voren gingen we voor promotie naar de 4e Klasse, maar uiteindelijk hebben we ons met de hakken over de sloot in de 5e klasse gehandhaafd. Vooral omdat het in een aantal wedstrijden net niet meezat, bijvoorbeeld de thuiswedstrijd tegen Ede die uiteindelijk kampioen zijn geworden. Het lag allemaal dicht bij elkaar.

Geen idee hoe het er volgend seizoen uit gaat zien. Fleur zal transfervrij naar ASV vertrekken voor de KNSB competitie volgend seizoen en ze heeft groot gelijk, haar rating kruipt al gestaag richting de 2000. Jesse blijft nog een jaartje en wat Coun gaat doen is ook nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast ga ik er volgend jaar ook mee stoppen. Het speelplezier is er al meer dan een jaar niet meer, dus ik las een pauze in. Ik zie wel voor hoe lang. Dus zijn we ook op zoek naar spelers voor onze zaterdagcompetitie volgend jaar en een nieuwe teamleider. De zaterdag heeft wel een groot voordeel ten opzichte van de SOS competitie, je zit wat frisser achter het bord, dan na een lange werkdag en je kunt ’s avonds ook weer op tijd je bedje in, ideaal voor de gemiddelde 50-plusser dus.  Sollicitaties kunt u sturen naar onze secretaris, wees er snel bij!

Doetinchem 1
1882 - PSV/DoDO 3 1746  6 - 2