Fleur Nederlands Kampioen bij de meisjes B

Het is zondagochtend 5 mei en we zitten aan tafel bij de kersverse Nederlands Kampioene schaken bij de B-jeugd meisjes, Fleur Westerhof. Een beetje ongemakkelijk hebben we net geposeerd voor de poster van haar sponsor Stolwijk Kennisnetwerk, daarover later meer en nu zitten we aan een kopje koffie en een feestelijk gebakje.

Marcel Miltenburg, Fleur Westerhof en Niels van der Mark

Vorig jaar werd Fleur kampioen bij de C-meisjes en de logische vraag is dan of de titel dit jaar anders is dan vorig jaar? Eigenlijk is het hetzelfde, geeft Fleur aan, al was het vorig jaar lastiger en was ik toen ook zenuwachtiger. Nu sliep ik elke nacht prima, al was ik voor de laatste partij wel zenuwachtig. Dat is natuurlijk logisch, als je een heel goed toernooi speelt en dan in de laatste ronde toch nog de titel kan verspelen. Het is overigens wel een bijzondere overwinning als je nagaat dat de meeste van haar tegenstanders 16 zijn en Fleur nog 15 moet worden. Op de vraag op welke partij ze nou met het meeste plezier terugkijkt, gaat Fleur even in haar hoofd alle partijen langs. Uiteindelijk was de winstpartij tegen Isafara toch wel het bijzonderst, omdat ze naast een sterke concurrente ook een hele goede vriendin is. We praten ook nog een tijdje over haar voorbereiding, maar de lezer zal begrijpen dat Fleur daar niet al te veel over prijs kan geven. Een partij die ik erg sterk vond was de partij tegen Elisa Oostinga. De aanval komt bijna vanzelf en dat kun je in deze partij ook mooi zien als ze met f3 en g4 een mooie aanval op begint te zetten. Fleur vertelt dat ze het niet vervelend vindt dat eigenlijk iedereen goed voorbereid is tegen haar, omdat iedereen weet wat ze speelt. Je kunt daar juist ook mee spelen. In mijn laatste ronde partij week mijn tegenstandster ineens af van haar vaste opening en speelde 1e5. Toen wist ik dat ze zich tegen mijn Schots had voorbereid en speelde ik op de 3e zet mijn Loper naar c4. Je zag dat ze gelijk een beetje in de war was en een paar zetten een minder goede zet speelde.

Fleur in haar laatste partij (@Martijn Hardeman)

Met de nr 2 Isafara en de nr 3 Polina (@Martijn Hardeman)

Door dit resultaat mag Fleur in juli meedoen met het NK voor vrouwen in de Galgenwaard in Utrecht en mag ze in augustus Nederland vertegenwoordigen op het EK schaken in Praag. Daarnaast speelt Fleur van de zomer ook nog mee in het Science Park Schaaktoernooi in Amsterdam, dus de vakantieplannen van de familie Westerhof liggen eigenlijk al vast. Heb je naast school en elke dag bezig zijn met schaken nog wel tijd over voor vriendinnen is de logische vraag die gesteld moet worden?  Jawel hoor, geeft Fleur aan, we hebben bijvoorbeeld gisteravond de hele avond thuis met zn allen spelletjes gedaan.

Hoe zit het nu eigenlijk met de sponsor, Stolwijk Kennisnetwerk? Fleur vertelt dat het bedrijf dat zijn kantoor in Doetinchem heeft, haar benaderde, omdat ze wel iets hadden met schaken en Fleur al enige tijd volgden. Schaken en kennis heeft natuurlijk ook wel wat met elkaar te maken. Ze wilden haar graag ondersteunen en supporten.

Als de koffie en het gebakje op is komt broertje Siem nog trots zijn Stap 4 extra boekje laten zien waarin hij op het moment aan het werk is. Ik kijk even met hem mee en vind gelukkig al snel de oplossing van de eerste puzzel, maar daarna wordt het mij toch al snel te moeilijk. Ik ga naar huis en Siem vraagt nog belangstellend of ik ook PSV ga kijken. Kijk, niet alles is schaken bij de familie Westerhof.

 


     Schaakvereniging Doetinchem