Fleur in Roemenië

5 september zijn in de Roemeense badplaats Mamaia, de Europese Kampioenschappen schaken voor de jeugd begonnen. Het toernooi duurt tot 14 september, dus een pittige opgave voor de jonge spelers en speelsters.


Totaal 15 Nederlandse jeugdspelers nemen het in verschillende leeftijdsklassen op tegen jeugd uit heel Europa, waarbij Fleur de Nationale eer in de groep meisjes tot 14 jaar verdedigt. Op de website van Schaaksite doet GM Dimitri Reinderman dagelijks verslag en zijn de uitslagen goed te volgen.


Het Nederlandse team

De omstandigheden zijn soms wel even wennen, heb ik van een betrouwbare bron gehoord. Als je op een livebord speelt zijn de spullen prima voor elkaar, maar speel je wat lager dan moet je er rekening mee houden dat je Loper misschien deels onthoofd is, of er een stuk van je Toren ontbreekt. Daarnaast schijnt ook de Roemeense keuken voor sommigen een uitdaging te zijn.

Maar goed, het gaat uiteindelijk om het schaken en ik zal proberen af en toe verslag te doen van de verrichtingen van Fleur. Live partijen zijn alleen van de topborden te volgen. Het beste kun je hiervoor terecht op Lichess. (onder uitzendingen en dan tot 14 jaar) Verder zijn de partijen op Chess24.com te volgen en op Chess.com. De scores en standen zijn misschien wel het beste via de site van Schaaksite te volgen, dan krijg je er soms ook wat extra tekst bij. Ik ga volgende week met vakantie, zal er dan niet over schrijven, maar wie weet neemt iemand anders dan het stokje over en anders is het via eerder genoemde sites allemaal prima te volgen.

(Ps Dimitri, op de site staat dat Fleur voor Arnhem uitkomt, wil je even veranderen in Doetinchem?)

Zo en dan nu naar de partij van Fleur in de derde ronde tegen de Franse jeugdspeelster Iris Ciarletta. Een paar jaar terug was ze Frans kampioene tot 12 jaar en ze heeft al een aardige rating met 1976. De hele partij kun je hier naspelen, ik zal er een paar fragmenten uithalen.

De Engelse aanval van de Siciliaanse Najdorf komt op het bord en zwart heeft zojuist 8…h5 gespeeld.

Het idee achter deze zet is tweeledig. Enerzijds wil zwart de zet g4 tegengaan en anderzijds heeft zwart de optie om na g6 de zwartveldige loper naar h6 te spelen, om de sterke loper op e3 af te ruilen. Er volgde 9.Pd5 Pxd5 (slaan met de loper is gangbaarder) 10.exd5 Lf5 11.Ld3 Lxd3 12.Dxd3 Le7.

Tot zover is er weinig aan de hand. Het is ook allemaal nog theorie. Wit heeft een klein plusje en zet hier meestal voort met de lange rokade. Zou ik zelf ook doen, al heeft die opmerking met mijn bescheiden rating weinig gezag, maar ik vind het Fleur wel kenmerken dat zij kiest voor de korte rokade. Misschien objectief gezien niet de beste voortzetting, maar ze pakt het rustig aan, geeft haar tegenstandster weinig aanknopingspunten en probeert langzaam maar zeker haar stelling te verbeteren. Op de 24e zet gaat de Française  de fout in.


Fleur heeft haar pionnenmeerderheid op de Damevleugel in beweging gezet met 24.c5 en zwart speelt hier haar paard naar h6. Dat is de verkeerde kant op, hij had richting het strijdgewoel gemoeten, naar e7. Nu krijgt Fleur voordeel. Nogmaals de partij is op Lichess in zijn geheel na te spelen, maar hier een paar vervolgzetten, voor wie alleen wil lezen. 24.c5 Ph6? 25.c6 bxc6 26.dxc6 Dh4 (probeert vanaf de 4e rij zich ermee te gaan bemoeien) 27.Db6 Tb8? Deze zet verslechtert de zwarte stelling ernstig en de vrijpionnen worden zeer gevaarlijk. Na een aantal zetten komen we bij de volgende stelling aan:


Er zijn zojuist torens op b8 geruild en hoe komt wit nu verder? Fleur vindt hier de prachtige voortzetting 31.Db7!, ook in de groepsapp geraden door Iloy. Als de Dame geslagen wordt, wint wit een toren na 31.Db7! Txb7 32.cxb7 Dc7 33.Tb1 Db8 34.a6 en er gaat een pion promoveren. Je moet de zet maar vinden in zo’n belangrijke partij. Dat laat wel haar klasse zien. Afijn, na 31.Db7 sloeg zwart niet, ze speelde haar toren naar g8, waardoor de partij nog even doorging en Fleur wel op moest blijven letten, maar 8 zetten later was de buit dan toch binnen.

Kortom een mooi begin in een loodzwaar toernooi, dat naar meer smaakt.

 


     © Schaakvereniging Doetinchem