Ter leering ende vermaeck (11)

door Niels van der Mark

 

Ook de groten blunderen weleens.

Dinsdag 17 december speelde ik tegen Wim Lenderink en wist ik in 17 zetten de onderstaande stelling te bereiken

Ik heb het begrip “slechte loper” nieuw leven ingeblazen. Mijn hemel, wat een monster heb ik gecreeerd op g3. Ik had als laatst zet h3 gespeeld, in verband met de dreiging h5-h4 en had al zitten rekenen dat ik een pion op f5 zou moeten offeren, om mijn spel een beetje te bevrijden. Echter het spel verliep anders, ik kwam er een beetje uit en wist zelfs een pion te winnen. Na de zet 19.Txe6 stond het zo:

Als zwart nu 19…Kf7 20.Ta-e1 Lf6 zou hebben gespeeld, had ik wel een extra pion, maar de slechte loper op g3 had amper toekomst en remise zou waarschijnlijk zijn. Wim speelde echter 19..h4? en na 20.Ta-e1! hxg3 21.Txe7+ Kd8 22.Txg7 verliest zwart te veel en kon hij opgeven.

Altijd vervelend als een partij door een slechte zet beëindigd wordt. Maar kijk eens, ter lering ende vermaeck, wat Kramnik, de oud-wereldkampioen, vorige maand in Turkije tegen Nakamura uit de VS overkwam.

Nakamura heeft wit en staat erg goed. Kramnik ziet dat hij de pion op b6 gaat verliezen. Hij besluit tot een spectaculair offer, nl 38…Pxb5. Na 39 axb5 speelt hij namelijk 39…a4 en hoe kan wit die pion nog stoppen?

Nakamura speelde echter de prachtige zet 40.Pc5!! Na 40..bxc5 promoveert de witte pion op b5 namelijk één zet eerder dan de a-pion en met schaak. Kramnik probeerde nog even 40…a3, maar na 41.Pb3 stond hij gewoon een stuk achter en kon even later opgeven. In Londen mocht Kramnik de afgelopen week weer aantreden tegen Nakamura. Tijd voor revanche?

Nakamura heeft wit en staat ietsje beter. Het is echter geen makkelijke stelling, maar let op wat er gebeurt. Kramnik krijgt last van een opvallend stukje schaakblindheid. Nakamura speelde 65.Pe5+ en Kramnik antwoordde met 65..Kf6?? waarop Nakamura niet veel moeite had om 66.Ld8 te vinden (1-0)

Ik denk dat Vladimir hier wel een nachtje slecht van heeft geslapen. Vervelend voor hem, maar voor ons zeer troostrijk: ook de groten blunderen wel eens. Daarom vanaf deze plek het allerbeste voor 2014 toegewenst en dat u meer geniale zetten dan blunders mag uitvoeren!

Niels van der Mark