Ter leering ende vermaeck (13)

door Niels van der Mark

Tatasteel schaaktoernooi 2014

Dit jaar wordt alweer de 76e editie van het Tatasteel Chess Tournament in Wijk aan Zee verspeeld. Begonnen als Hoogovenschaaktoernooi, toen een aantal jaren Corus en nu dus Tata. Dit jaar is voor het eerst iets te merken van de bezuinigingen. De grote commentaartent is verdwenen, daarvoor in de plaats is er nu Livestream (http://www.tatasteelchess.com/tournament/livegames). De rooktent is verdwenen, de hoogste groep heeft minder deelnemers en in plaats van 3 zijn er nu 2 grootmeestergroepen. Nieuw is dat ze dit jaar ook 2 keer op een andere locatie spelen. En keer in Amsterdam, in het stedelijk museum en n keer in Eindhoven, op het terrein van de campus. Hierdoor waren tijdens de dagvierkampen slechts n dag de grootmeesters aanwezig, wat wel jammer was.

Uit Doetinchem speelde er bij de dag 4-kampen drie man mee. Kees Nederkoorn, Andre Meijer en ondergetekende. Andre speelt niet bij de club, maar komt af en toe kijken als het eerste speelt. Kees en Andre hebben het zwaar gehad. Kees kon slechts de laatste dag een halfje scoren en Andre is met 3 nullen weer naar de Achterhoek vertrokken. Kees was ingedeeld in 3B, maar die groep werd vlak voor aanvang opgeheven, waardoor Kees in de veel sterkere groep 2A belandde en dat heeft hij geweten. De eerste 2 dagen werd hij langzaam uitgeknepen doordat hij een miniem nadeeltje had. Dan is schaken even minder leuk. Van Andre zijn partijen heb ik niet veel gezien. Ik zag dat hij in zijn laatste wedstrijd een stuk voorstond (als ik het goed gezien heb), maar helaas heeft hij die wedstrijd ook niet kunnen winnen. Gewoon veel op de club komen oefenen Andre, dan promoveer je volgend jaar geheid. Zelf had ik een voorspoedig toernooi. De eerste 2 partijen won ik, met enig geluk overigens, waardoor ik in de laatste ronde aan remise genoeg had voor de ongedeelde overwinning.

Om u een beetje mee te nemen in mijn toernooi heb ik uit de eerste twee partijen een paar opgaven gehaald. Is weer eens wat anders en is zeker ter lering ende vermaeck (onderaan de oplossingen).

Ronde 1. In de eerste ronde heb ik wit en weet ik al vrij snel in de problemen te komen. In een Franse verdediging meen ik goed zaken te doen door 2 stukken te geven voor een toren en 2 pionnen. Materieel gezien wel ok, maar dan had ik voordeel moeten zien te krijgen met mijn vrijpion op de koningsvleugel en daar kom ik niet aan toe. Zwart begint de partij te bepalen en een aantal keer kom ik verloren te staan. In de volgende stelling had zwart het kunnen afmaken.

Opgave 1. Wat is de winnende voortzetting voor zwart?

Gelukkig speelt mijn tegenstander niet altijd de sterkste voortzetting waardoor ik na ruim 30 zetten nog steeds in leven ben. In onderstaande stelling heeft zwart zojuist zijn toren van h8 naar e8 gespeeld. Ineens zie ik de voortzetting die mij winst gaat opleveren. Ziet u hem ook?

Opgave 2. Wat is de winnende voortzetting voor wit?

Dag 2 mag ik tegen dhr. Boots. Ik had gezien dat hij met 1.d4 had geopend en graag al zijn pionnen naar de 4e rij speelt als hij de kans krijgt. Dus besloot ik het rustig, positioneel op te zetten en hem in de messen te laten lopen. Dit ging echter iets anders dan ik gepland had, waardoor ik erg gedrongen kwam te staan. Ik kon geen goed plan meer bedenken en zat te balen van mijn stelling, toen ik een kans in de schoot geworpen kreeg.

Opgave 3. Wit heeft zojuist 22.e4 gespeeld en dreigt zwart te overlopen. Ziet u de juiste voortzetting voor zwart?

Zo had ik na 2 ronden de volle 2 punten te pakken.

De laatste ronde levert een aardige partij op waarin ik duidelijk initiatief heb. Een echte kans om groter voordeel te verkrijgen vind ik echter niet en op een tactisch moment waag ik het om remise aan te bieden. Dit wordt snel aangenomen waardoor de ongedeelde eerste plek mijn deel is en ik een boek mag uitzoeken van de prijzentafel. Al met al weer een leuke ervaring en volgend jaar probeer ik er weer bij te zijn. Misschien met wat meer Doetinchemmers?

De eerste partij van Kees.

Tot slot nog de verschillende eindstanden.

Antwoorden:

Opgave 1. Met 20..Pxf4 had zwart minstens een stuk gewonnen. (20...Pxf4! 21.gxf4 [op 21.Lxc6 volgt 21..Pd3+] Dxf4+ 22.Dxf4 Lxf4+ 23.Kd1 Lxg2) Zwart speelde echter 20Lxf4?! en na 21 Kb1 leefde wit nog.

Opgave 2. Met 35.Txd6! wint wit een stuk. Zwart sloeg terug, wat niet goed is, maar wel begrijpelijk en toen was het helemaal over:35.. Kxd6? 36.De5+ Ke7 37.Dc7+ en toen was het na 37..Kf8 mat. Ook op 37..Kf6 loopt zwart mat.

Opgave 3. De juiste voortzetting is 22Pg5! Na 23.Pe5 krijgt zwart licht voordeel. Mijn tegenstander speelde echter 23.fxg5? en na 23..Dg3+ 24.Kh1 Dxf3+ 25.Kh2 Df2+! 26.Kh1 Lxd4 Kon hij opgeven. Ook 23.Pxg5? gaat snel fout na 23..Lxd4+ en op 23.Kg2 volgt 23Pxf3 24.Kxg2 Lxd4

Niels van der Mark