(26) door Niels van der Mark

 

 

Zomerschaak

Daar waar veel schaakverenigingen een zomerstop hebben wordt er in Doetinchem driftig door geschaakt. Met het zogenaamde zomerschaak. Niet al te officieel, je hoeft niet te noteren en met een lage drempel voor gasten van buitenaf. Iedereen kan gewoon op een dinsdagavond binnenlopen en een partijtje mee schaken. De één komt 1 keer, een ander blijft de hele zomer hangen. Dammers uit Hengelo, fietsers uit Zutphen, we zien van alles binnenkomen. En onderschat de schaaktoerist niet! Vanaf deze plek heb ik al zo vaak gewaarschuwd voor onderschatting en zie toch eens wat mij weer overkwam. Ik speelde een leuke en scherpe partij tegen Rodier Evers, een sterke dammer uit Hengelo(o).
Na 4 zetten waren we in onderstaande stelling beland.

Rodier had de opening origineel, maar niet helemaal correct aangepakt. Ik besloot het even snel(?) af te gaan maken. 5.dxe5 om na 5…dxe5 op f7 in te slaan. Echter besloot hij om 5…Pxe4 te spelen. Ik had natuurlijk terug moeten slaan, om na 6.Pxe4 d5 7.Pg5 te spelen en zwart mag niet op c4 slaan, maar nee ik speelde 6.Lxf7. Is niet echt slecht, maar mijn grootste voordeel is alweer verdwenen. Er volgde 6…Ke7(?) 7.Pxe4 Da5+ 8.c3(?!) Dxe5 en de volgende stelling was bereikt:

Hier zag ik de juiste voortzetting 9.Dxd6+ onmiddellijk, maar ik besloot het mooier uit te maken. Je voelt hem al aankomen; overmoed, onderschatting, beginnende waanzin, etc. Ik speelde 9.Df3? Rodier speelde het goede 9…Lf5! En ik besloot toen te blunderen met 10.Lg5+?? Waarom?? Na 10.Lb3 staat het gewoon gelijk. Waarom zie ik hier niet hoe slecht mijn zet is? Tsja, gewoon omdat ik soms een boerenknuppel ben achter het schaakbord, een worm en geen man. Na 10…Kxf7 begon ik voor het eerst lang na te denken. Ik begon vanaf hier politiek correcte te zetten te spelen en slechts door de onervarenheid van mijn tegenstander wist ik later een stuk terug te winnen. Uit pure angst en schaamte dat ik deze partij ook nog eens per ongeluk zou kunnen gaan winnen heb ik toen maar snel remise aangeboden. Ondertussen had achter mij een ander gevalletje onderschatting (??) plaatsgevonden. De ijzersterke Roel Everts had zich verslikt in Henk Hamer en was met zwart in onderstaande stelling verzeild geraakt.

Ik moet wel bekennen dat de stelling na de partij gereconstrueerd is, dus er zou een pionnetje anders gestaan kunnen hebben. Roel had zojuist via 1…Db6+ 2.Kh1 Df2 een matdreiging gecreëerd, maar wit mag eerst. Mogelijk hoopte Roel op een wending waarbij Henk zijn Toren naar g1 zou spelen en hij, als de witte Dame vertrokken was, mat kon geven op h4, maar die kans kreeg hij niet meer. Henk maakte het koelbloedig af.

Er zit ook een minpuntje aan de wijze waarop het zomerschaak gespeeld wordt. Dat heeft te maken met de bedenktijd van 45 minuten per persoon. Omdat we 2 ronden op een avond proberen te spelen, komt het wel eens voor dat na een half uur een aantal partijen al afgelopen zijn, terwijl een andere partij nog bijna een uur duurt. Zo ook afgelopen dinsdag. Binnen 3  kwartier waren de meeste partijen klaar, behalve die tussen Gerard en Thomas. Nu was het gelukkig een zeer boeiend gevecht, dat uiteindelijk door Thomas gewonnen werd. Hierdoor staat hij nu stevig aan kop. In onderstaande stelling begon Thomas, die wit had, lang na te denken.

(ik ben overigens niet helemaal zeker van die pion op f6) Zwart staat beter, hij gaat materiaal winnen door de vork op c2, maar moet goed opletten. Thomas speelde hier 1.Pd4 en nu begon Gerard lang na te denken. Waarom, gewoon slaan op a1 toch? Gerard had flink zitten doorrekenen en gezien dat wit een vrijpion op de a-lijn kon creëren. In combinatie met de loper op g2 en e3 zou dat wel eens levensgevaarlijk kunnen worden. Hij besloot daarom om 1…Pxe3? te spelen waarop Thomas uit de problemen was en later de partij won. Later op de avond werd er nog gekeken wat er gebeurd zou zijn als zwart op a1 had genomen. Bijvoorbeeld 1..Pxa1 2.Pxc6! (Na 2.Pxe6 Pc2 3.Lf4 Kd7 heeft wit niks meer) 2…Lc5 3.Lxc5 bxc5 4.Pxa7+ Kd7 5.Pb5Pc2 6.a7 en de witte pion gaat promoveren, waardoor zwart zijn Toren moet geven.

Echter staat zwart dan nog steeds beter. Door de positie van het paard en de goede loper gaan de pionnen op d3 en b2 vallen en gaat zwart een beter eindspel, met een pion meer in. Maar daar heeft Gerard nu ook niks meer aan.
Je ziet maar weer, ook in het zomerschaak gebeurt er van alles. Is het niet ter lering, dan zeker ter vermaeck!
 

 
Klik hier voor meer