(30) door Niels van der Mark

 

 

Pracht promotie en fraaie schaakpuzzels

Naast het wedstrijdschaak is er ook nog de discipline van het probleemschaak. Eenzame zielen die mooie stellingen componeren (jaja componeren, schaken is soms net muziek!) waarin de lezer een mat in 5 of een mooie remisewending moet zien te vinden. Ik heb zelf wel eens een poging gewaagd om een stelling te componeren (Ter Leering ende vermaeck 5) maar echt veel stelde dat niet voor. Tot afgelopen dinsdag!
Ik speelde een partij tegen David (zie partijen gedeelte) die echt alle kanten op zwalkte. De opening behandelde ik matig waardoor de stelling helemaal vervlakte, maar het middenspel kon ik langzaam naar me toetrekken en rond de 21e zet stond ik zowaar gewonnen.

(Stelling na 21.Tc1-c7) Wit heeft, ten koste van 2 pionnen, een sterke aanval opgezet. Na het verplichte 21…Te8 had ik voort moeten zetten met 22. Tfc1. Ik speelde echter het mindere 22.Lg5. Niet echt slecht, maar mijn greep op de zwarte stelling verslapte langzaam maar zeker. Een aantal zetten later deed zich echter een nieuwe kans voor.

Zwart heeft zojuist met 25…Dxa2 een derde pion gepakt en hier had ik winnend kunnen voortzetten met 26.f4! Na 26…exf4 (wat anders) 27.Dd8+ Kf7 28.Txf4+ Kg6 verliest zwart zijn Toren en loopt hij mat. Ik speelde echter 26.Tc1 en toen begon het echte geklungel. Ik kon geen winnende voortzetting vinden en de 3 pionnen achterstand begonnen aan me te knagen. Ik kwam steeds slechter te staan en na 35 zetten was er een stelling ontstaan die zo een boekje over composities in kan.

De opgave luidt: Zwart aan zet wint. Zwart dreigt mat te gaan en moet onmiddellijk in actie komen. De oplossing luidt: 1…Dd1+ 2.Kh2 f1P! 3.Kg1 Pg3+ Arme David speelde na 1…Dd1+ 2.Kh2 echter 2…Dd6? en verloor snel na 3.Dxf8+. Tsja studieachtig zo’n Paard-promotie, ik bewaar hem als opgave voor de jeugd.

 


Tenslotte heb ik hier nog 2 opgave die gecomponeerd zijn door onze eigen Henk Hamer. Hij gaf ze afgelopen dinsdag aan mij, met het verzoek ze te publiceren onder de noemer ”Ter Leering ende vermaeck”. Ik mag de oplossingen niet verklappen, dus die krijgt u later. De oplossingen mag u bij hem inleveren. Over het prijzengeld wordt nog onderhandeld.

Henk Hamer 16-10-2014. Wit speelt en wint
(meerdere oplossingen mogelijk)
 

Henk Hamer 16-10-2014, zwart speelt en wint 

 

Mededeling van de webmaster:
voor beveiligde gedeelte is een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. De leden van Schaakvereniging Doetinchem kunnen een gewenste gebruikersnaam en wachtwoord mailen naar info@svdoetinchem.nl Zodra deze geactiveerd zijn krijg je per mail bericht.

 

Klik hier voor meer