(31) door Niels van der Mark

 

 

Schaken is kijken

Schaken is kijken zeg ik vaak tegen kinderen uit Stap 1. Kinderen geven om de haverklap stukken weg, simpelweg omdat ze vergeten even goed te kijken. Marino zei een keer: ”Een kind dat in een toernooi geen stuk weg geeft wint dat toernooi.” Ik denk dat hij gelijk heeft.
Als je mensen vertelt dat je schaakt, willen ze wel eens van je weten hoeveel zetten je vooruit kunt denken. En lang dacht ik ook dat dit maakte hoe sterk je was. Hoe ver kun je vooruit kijken en rekenen? Ik kom er echter steeds meer achter dat het bij het schaken vooral gaat om zien en herkennen. “tsja, niet gezien”, is dan ook een veel gehoorde uitspraak op een schaakavond. En we bevinden ons daarmee in goed gezelschap. Twee momenten van “niet gezien” in de match tussen Carlsen en Anand vorig jaar november.

Anand had de hele partij onder druk gestaan en speelt hier het onfortuinlijke 34…h5?? De ontstane stelling zou niet misstaan in Stap 1, tweevoudige aanval. Carlsen speelde 35.Db7! en zwart kon opgeven. Niet gezien.


In de 6e partij kwam na 26 zetten de volgende stelling op het bord.

Iets ingewikkelder dan de vorige. Carlsen heeft met wit heeft zojuist zijn Koning naar d2 gespeeld. Anand had nu kunnen toeslaan met 26..Pxe5! 27.Txg8 Pxc4+ 28.Kd3 Pb2+ 29.Kd2 Txg8 en zwart heeft 2 pionnen gewonnen. Ze hadden het allebei niet gezien.

Afgelopen dinsdag hielden we bij de jeugd een puzzeltoernooitje, waarbij ze 12 puzzels moesten vinden in het lokaal en moesten oplossen. Een leuk voorbeeld van zien was de volgende puzzel.

Wit geeft mat in 1 zet. Omdat de kinderen weten dat ze een zet moeten doen die in ieder geval schaak geeft vonden ze allemaal de oplossing uiteindelijk. Als ze maar goed keken. De volgende stelling, uit Stap 2, vond echter niemand.

De opgave luidde: wit wint een stuk. Een aantal kinderen sloeg de pion op c7 en dacht daarmee de vraag beantwoord te hebben. ( misschien had de vraagstelling beter gekund, wit wint door een dubbele aanval het stuk) Het probleem is echter ook dat kinderen een dubbele aanval nog niet herkennen. Hebben ze nog niet gehad in de schaakles. De zoekstrategie is: zoek een ongedekt stuk, een plek waar je schaak kunt geven of een matdreiging. Daarnaast is de oplossing 1.Dh1 een zogenaamde lange zet. Ook lastig om te zien.

Zien en herkennen dus, daar gaat het vaak om bij het schaken. Zo verloor Iloy afgelopen dinsdag van Henk. Even te snel gezet en het schaakje op h4 niet gezien. Zo verloor ik afgelopen dinsdag van Benno. In 10 zetten nog wel! Totaal onterecht natuurlijk. Nu mag hij in de Play-offs meedoen en ik waarschijnlijk niet. Is er geen regel die in deze grote onrechtvaardigheid voorziet? Ik ben toch veel beter? De partij staat inmiddels op het beveiligde gedeelte van deze site. Voor de hele partij klik hier. Zo maakt Benno ook nog kans op de schoonheidsprijs. Hier laat ik alleen het slot zien. Hij kan zo in een opgave voor Stap 1.

Ik heb zojuist gerokeerd. Ik had de partij wat (te) optimistisch opgezet. Onderschatting van mijn tegenstander moet ik eerlijkheidshalve toegeven. Ik zat alleen maar naar de pion op e5 te kijken, die niet meer gepakt mag worden. Ik dacht het hier aardig voor elkaar te hebben tot Benno 10. Lc4 speelde. Na even kijken zag ik dat mijn Dame nergens meer heen kan. (had ik net maar 9…Lf5 gespeeld in plaats van de rokade) Bah, gelijk maar opgegeven.

En weet je wat het ergste is? Al die mensen die langs je bord lopen naderhand en die zeggen: “Ja ik had het al gezien!” Kijk naar je eigen partij!

Niels van der Mark

 

Klik hier voor meer