(33) door Niels van der Mark

 

De schoonheidsprijs 2014-2015

Dit seizoen hebben we op onze website een beveiligd gedeelte waar partijen, gespeeld door onze leden, op geplaatst worden. Dat kunnen partijen uit de interne competitie zijn, maar ook bonds- of toernooipartijen. Om het inleveren van partijen te stimuleren hebben Benno en ik de schoonheidsprijs in het leven geroepen. Die is voor de speler die de mooiste zet, de meest fantasievolle wending, het huiveringwekkendste offer heeft gespeeld het afgelopen seizoen. Alle partijen die dit seizoen ingeleverd zijn dingen automatisch mee naar die prijs. Hoe wordt de winnaar van die prijs bepaald? Voornamelijk door jullie. Je kunt een stem uitbrengen op de mooiste partij en de partij met de meeste stemmen is de winnaar. Bij gelijk eindigen zal een deskundige jury het eindoordeel vellen. Er zijn maar 2 voorwaarden: je mag maar n keer stemmen en je mag niet op je eigen partij stemmen. Onder degene die een stem uitbrengen wordt ook een mooie prijs verloot!
Een partij die, wat mij betreft, zeker kandidaat is, is de partij tussen Henk en Micha in de 1e ronde van de Play-off. Ter lering ende vermaeck laat ik het slot zien. Na 23 zetten was de volgende stelling ontstaan:

Wit staat beter. Hij heeft een stuk meer voor 2 pionnen. Het voordeel is echter niet groot en wit moet opletten, zo blijkt ook uit het verloop van de partij. Zwart speelt in bovenstaande stelling het sterke 23Te4! Waar moet de Dame heen? Ze moet in ieder geval de Toren blijven dekken. Wit speelde echter 24.Dh5? met aanval op pion d5 waarop Micha sterk 24Lxd4+ speelde. Met de Dame op h5 kan de Loper niet geslagen worden en veld f2 is ineens hopeloos zwak. Wit kan alleen maar de Koning naar h1 spelen. Hierop zette Micha minder sterk met 25..Te5 voort. Beter was eerst 25..c6 om daarna zijn Loper naar f2 te spelen waardoor wit zijn Paard verliest. Er volgde 26.Dg4 Te4 waarop arme Henk zijn Dame nu wel naar g3 speelde. Was dat op de 24e zet de beste voortzetting, nu was het een misser. Met 26.Lf4 had wit nog redelijk spel gehad.

Micha speelde nu het sterke 26..Txe2! (26..Lf2 is niet goed vanwege 27.Dd3 Lxe1? 28.Dxd5+) en de Toren kan niet genomen worden vanwege mat op f1. Henk speelde nog 27.h3, er is niet veel beters, waarop Micha 27..Lf2! speelde, wederom de beste voortzetting. Hierop besloot Henk het voor gezien te houden en zijn Koning om te leggen. Voor de gehele partij klik hier.

Waarom zou deze partij in aanmerking komen voor de schoonheidsprijs? De hele partij gaat redelijk gelijk op, tot wit een stuk voor 2 pionnen wint. Met actief spel weet zwart echter terug te komen en met 3 krachtzetten (24Lxd4+, 26..Txe2 en 27..Lf2) de partij zelfs in zijn voordeel te beslissen. We zijn deze Play-off gewaarschuwd voor Micha, dat mag duidelijk zijn.

Tenslotte: kijk eens rond op het beveiligde gedeelte en speel wat partijen na. Kies de mooiste uit en stuur uw stem naar nielsvdmark@gmail.com Zowel voor de partij met de meeste stemmen is er een prijs als voor n van de degene die zijn of haar stem heeft uitgebracht.

Niels van der Mark

 

Klik hier voor meer