(40) door Niels van der Mark

Missie geslaagd, toch zijn we niet door.

Afgelopen maandag, 11 januari vertrok het 2e bekerteam van Doetinchem naar Bennekom voor de 1e ronde van de OSBO-cup. Naast onze missie om het 3e team van Bennekom te verslaan was er nog een extra missie. Marije moest van haar trauma afgeholpen worden dat ze 2 jaar eerder, in Bennekom opgelopen had. (Ter Leering ende Vermaeck 18) Toen speelden we ook tegen het 3e van Bennekom en was zij nog aan het spelen bij een 2-1 achterstand voor ons. In mijn herinnering stond ze niet slecht tot zich een afschuwelijk drama voltrok. Ze dacht haar tegenstander mat te zetten met haar Dame, keek 2 seconden heel blij, om er vervolgens achter te komen dat haar Dame gewoon geslagen kon worden. Ontroostbaar was ze en tot op de dag van vandaag schiet ze ’s nachts af en toe recht overeind, terwijl ze zichzelf “mat!” hoort gillen. Jelmer, Jonny en ik hadden de schone taak om datgene te doen wat nog geen arts gelukt was, haar van dit trauma afhelpen. De match en de einduitslag was van secundair belang.
Het is ons gelukt! Omgeven door onze vriendelijkheid, we knikten haar regelmatig bemoedigend toe, speelde ze een redelijke partij. Helaas verloor ze hier en daar een stuk, dus rond de klok van 22:00 moest ze, met opgeheven hoofd(!), opgeven. Geen schande. Op dat moment was Jelmer ook al klaar. Hij had een vergiftigde pion genomen (“ik voelde dat ik hem niet kon pakken, maar zag niet waarom, dus heb het toch maar gedaan”) en geleerd dat je bij schaken ook op je gevoel mag vertrouwen. Gezien de sterkte van de tegenstander, geen schande. Ik was ondertussen in de problemen gekomen. Ik had mijn stukken wat te frivool rondgeslingerd op het bord en zag dat ik materiaal ging verliezen.

Mijn Toren staat in en op 19.Tg3 speelt zwart e5-e4. Een beetje uit wanhoop speelde ik 19.Dc4. Nu had mijn tegenstander zijn Koning opzij moeten spelen en de witte stelling stort in, maar hij speelde het vreselijke 19…b5? ,om mijn Toren te winnen. Echter na 20.Txg7+ is het voorbij. Op 20…Kf8 21.Txf7+ Ke8 volgt 22.Tf8++ en op 20…Kh8, wat mijn tegenstander speelde, volgde 21.Dxf7 (Txf7 was nog beter) Dxf7 22.Txf7 , dreigt mat op f8, 22…Pc6 23.Txb7 en zwart hield het voor gezien. Vol walging echter, want direct na 19…b5? Had hij gezien dat 19…Kh8 winnend was voor hem.
Met een 2-1 achterstand was Jonny nog bezig in een gelijkstaande stelling. Als hij zou weten te winnen, mochten we gaan vluggeren voor de volgende ronde. Ook toen hij onder druk een stuk verloor, hield Jonny manmoedig stand. Het werd al later en later. “Als hij nou nog wint, dan doe ik hem wat”, fluisterde Marije rond een uur of 11. Ze begon al hevig naar haar warme bedje te verlangen. Het mocht niet zo zijn, uiteindelijk werd Jonny zijn stelling ontmanteld en stond hij totaal verloren. Toen hij wat verdrietig om zich heen keek zei ik: “Ach, je mag wel remise aanbieden hoor”. Meer had hij niet nodig om zijn Koning met een groots gebaar om te leggen.
Zo was de einduitslag bepaald op 1-3, net als twee jaar terug. Alleen nu slaapt Marije een stuk beter en daar hebben we allemaal profijt van.

Niels van der Mark

OSBO cup, maandag 11 januari 2016