(56) door Niels van der Mark

 

Toreneindspelen

Enige weken geleden had ik jullie al beleden dat ik niet zo veel van Toreneindspelen begrijp (Ter Leering ende Vermaeck 55). Ik doe maar wat en dat kostte me in 1 week tijd twee kostbare halfjes. Ik heb me toen heilig voorgenomen om de Toreneindspelen te gaan doorgronden in de hoop er een beter begrip van te krijgen. Ik was hiermee heel aardig op weg en al aan het bedenken op welke manier ik jullie daar ook in kon laten delen, toen onze samenleving ineens ernstig ontwricht werd door het coronavirus. Andere zaken werden even belangrijker.
Nu geef ik in de week zon 18 uur schaakles aan ruim 200 kinderen, dus daar ontstond ineens een gapend gat in mijn weekplanning, om het nog maar niet te hebben over mijn inkomsten die ik mogelijk mis ging lopen. Maar zie: de technische mogelijkheden die we tegenwoordig hebben, staken me de helpende hand toe. Binnen een week hadden de meeste scholen een digitale leeromgeving opgezet en werd ik ook uitgenodigd om daar mijn aandeel in te leveren. Schaakvereniging Doetinchem ging online met wekelijkse online toernooien en ook voor de jeugd werden online toernooien opgezet.

Binnen een week begon ik online les te geven en vond ik manieren om mijn lesmaterialen digitaal aan te bieden. Schaakplatforms als Chess.com, Lichess.org en Chessity wisselden zich af op mijn computerscherm en van de ene op de andere dag was ik met Zoom online aan het overleggen en les aan het geven. Ik begon ook mijn instructies op te nemen en naar leerlingen te sturen. Bekijk het filmpje maar en maak dan de opdrachten die erbij horen. Dat was het moment dat ik ineens weer aan die Toreneindspelen moest denken. Ik kan wel weer een paar A4-tjes vol typen, maar het kan ook anders.

Daarom nu deel 1 van de Toreneindspelen digitaal aan jullie gepresenteerd. Het 1e deel gaat over de matvoering met de Toren tegen de Koning. Beetje makkelijk misschien, maar als je de Toreneindspelen systematisch onder de loep wil nemen, mag dit onderdeel natuurlijk niet ontbreken. Ik heb dus een instructiefilmpje gemaakt, zoals ik dat ook doe voor mijn schaakpupillen en onder de video, in het commentaar gedeelte, staat een link waarop je kunt klikken, zodat je naar de oefeningen gaat. Kiek maar wat je daar van vindt, het is slechts Ter Leering ende Vermaeck

Toreneindspelen Deel 1 https://www.youtube.com/watch?v=ZCRAE_a8vQs

Niels van der Mark

Klik hier voor meer