(57) door Niels van der Mark

 

Toreneindspelen deel 2

“Een man een man, een woord een woord”. Oftewel, zoals toegezegd, hier het volgende deel in een serie over Toreneindspelen. Zoals ik al eerder had aangegeven, zijn Toreneindspelen een van de schaakvaardigheden die ik niet echt beheers. Er zijn er nog meer, maar op dit gebied voel ik me echt regelmatig een prutser. Vandaar dat ik de handschoen maar eens heb opgepakt en me erin ben gaan verdiepen. In het eerste deel heb ik me gericht op het mat zetten met de Toren.

(https://www.svdoetinchem.nl/Ter_Leering_ende_Vermaeck/56.htm) Niet zo ingewikkeld natuurlijk, maar voor de minder ervaren clubspeler wel handig om te oefenen. Toreneindspelen komen vanzelfsprekend in de laatste fase van een schaakpartij voor en laat dat nou in de meeste gevallen de fase zijn in je partij waarin je niet meer zoveel tijd hebt op je klok. Vandaar dat oefenen met het mat zetten handig is om te oefenen. Kun je het met minder dan een minuut op de klok? Moet voor een gemiddelde clubspeler wel te doen zijn zou ik denken.

Voor dit tweede deel ben ik me gaan verdiepen in hoe je met een Koning en Toren moet spelen tegen een Koning en een pion. Kan de pion partij het remise houden en hoe win ik als ik de Toren partij ben.

Het werd gelijk een stukje lastiger, dan in het eerste deel, maar ik denk dat ik het onder de knie heb nu. Zie de video hieronder dan ook vooral als een bescheiden poging om uit te zoeken hoe je dit soort eindspelen moet spelen en niet als een les van een expert, want dat ben ik (nog) niet. Ook nu heb ik gekozen voor een video in plaats van geschreven tekst, volgens mij werkt dat beter, maar dat hoor ik graag van jullie terug.

Onderaan de video, tenslotte, staat een link die je brengt naar een aantal oefeningen en opgaven. Hiermee kun je naderhand oefenen en zien of je de materie begrepen hebt. Wees gerust, ik heb in het begin vreselijk zitten knoeien alvorens ik het aardig doorhad. Het zal me overigens benieuwen hoe het me afgaat in vliegende tijdnood.

Hier de link voor de video Toreneindspelen deel 2: https://www.youtube.com/watch?v=TDNtkS2bj8Q&t=523s

Hier de link voor de interactieve oefeningen: https://lichess.org/study/mLexUNhI
 

Niels van der Mark

Klik hier voor meer