(58) door Niels van der Mark

 

Toreneindspelen deel 3

Ik neem mijn missie wat de Toreneindspelen betreft serieus, dat mag je zo langzamerhand niet ontgaan zijn. Op Euwiaanse wijze probeer ik me er thematisch doorheen te worstelen en te doorgronden. Waar het begin nog relatief eenvoudig was, begint het nu al complexer te worden. Niet alleen het zelf begrijpen en kunnen toepassen, maar ook nadenken over hoe je dit het beste kunt overbrengen. Want er is veel lesstof en uitleg beschikbaar, maar hoe breng je het nou ook een beetje aantrekkelijk en helder over? Nu was ik al een tijdje bezig met eindspelen waarin beide partijen een Toren hebben en 1 van de partijen een pion, toen ik ineens tegen een studie aanliep, die ik nog niet kende, de zogenaamde Saavedra positie (zie hieronder).

Voor wie het niet meer weet, in Toreneindspelen deel 2 was ik aan het betogen dat de Torenpartij wint, als hij zijn Koning er op tijd bij kan halen en dat het anders remise is. De opgave in deze stelling echter is: Wit speelt en wint!

Het idee van deze stelling kwam uit een partij uit 1875, tussen 2 Britten en 20 jaar later maakte iemand daar een studie van, met als opgave: Wit speelt en maakt remise. Nu was er een Spaanse priester, die in Schotland woonde, die ontdekte dat er zelfs een winstweg was voor wit. Daarna werd de opgave aangepast en mag hij tot in de eeuwigheid zijn naam dragen, de Saavedra positie. Je zult het in je eigen schaakpraktijk waarschijnlijk nooit tegen komen, het is dan ook vooral ter Vermaeck.

Benieuwd wat de oplossing is? Bekijk dan het filmpje in de volgende link: https://youtu.be/xrj7p_G6Bso

Niels van der Mark

Klik hier voor meer