(63) door Niels van der Mark


Angstgegner

De angstgegner zelfst.naamw. (m.)
Uitspraak: [ɑŋs(t)gegnər]
Afbreekpatroon: angst·geg·ner
Verbuigingen: angstgegners (meerv.)

Dinsdag 24 oktober werd de loting verricht voor ons jaarlijks terugkerende Bekertoernooi. Ik heb geen idee hoe lang deze traditie is (wie weet het wel?), maar op de website kan ik nog terug naar 2008, waar Sander van Vucht de winnaar is, door te winnen van Thomas Bijl. Na 5 snelschaakpotjes overigens!

Altijd leuk zo’n loting voor de eerste ronde en voor mij als wedstrijdleider extra prettig dat er precies 16 speler op kwamen dagen, dat scheelt weer één of meerdere byes. Hier en daar wordt gezucht of hoor je een zachte “yes” als de lotingen bekend gemaakt worden en zelf was ik ook tevreden, want ik lootte Marcel. Nu is het zo dat ik een veel betere schaker ben dan Marcel, al zeg ik het zelf, maar het probleem is, dat hij mijn angstgegner is. Van de 7 officiële partijen die ik tegen hem gespeeld heb, heb ik slechts één keer gewonnen. Dat was vorig jaar, toen hij na 14 zetten per ongeluk een stuk weg gaf. Ik heb overigens slechts één keer wit gehad in onze onderlinge ontmoetingen, maar dat doet er niet echt toe.

        

Ondanks mijn slechte resultaten tegen Marcel, begon ik dus vol vertrouwen aan het duel en al snel kwam ik wat beter te staan. Mijn stukken werden steeds actiever, Marcel had nog niet kunnen, of willen, rokeren en na 16 zetten hadden we de volgende stelling bereikt:Ik heb zojuist mijn Dame van e5 naar g5 gespeeld, om er vervolgens achter te komen dat ik na 17.f4 helemaal niet de pion op g2 kan slaan, omdat die door de Dame gedekt wordt. Even schrok ik, tot ik nog eens goed keek en zag dat ik een superieure stelling had (zoals in al onze partijen) en het allemaal wel meeviel. Het lijkt alsof zwart het Paard op c5 verliest na 17.f4, maar zwart wint het stuk zo weer terug en komt gewonnen te staan. ALS HIJ HET GOED DOET NATUURLIJK!!! En dat deed ik dus niet. Eigenlijk wil ik er geen tekst meer aan vuil maken, maar ik snap dat jullie nieuwsgierig zijn naar het verdere verloop, dus vooruit dan maar. Er volgde 17.f4 Dxf4 18.Lxc5 en nu speelde ik de minder goede voortzetting 18…Tfc8 Geen blunder meneer Miltenburg, zoals u na de partij beweerde, want de engine vindt de stelling nog steeds veel beter (+3,5 voor zwart), maar ik had mezelf meer plezier gedaan door de andere Toren naar c8 te spelen. Daarnaast was eerst op b5 slaan ook een prima idee, maar dat deed ik dus niet. Wit speelde zijn Toren naar f1, 19.Tf1 en nu had ik geduldig mijn Dame naar g5 moeten spelen en stond ik veel beter. Ik deed het dus niet en sloeg de pion op h2, waardoor mijn voordeel grotendeels als sneeuw voor de zon verdween. Het duurde nog maar een paar zetten, voordat het noodlot toesloeg. Mijn hartslag was versneld, ik zag een beetje dubbel, maar bovenal onderschatte ik mijn tegenstander. Hij kan er niks van hield ik me voor, het is een prutser en ineens zag ik hoe ik, zoals te verwachten viel, een stuk ging winnen.


Marcel heeft zojuist zijn Paard naar d4 gespeeld, 23.Pd4 en nu wint zwart een stuk (dacht ik) door op d4 te slaan. Na zowel cxd4 als Lxd4 gaat de witte Dame verloren. Een beetje jammer alleen dat ik niet gezien had (???) dat het na 23...Lxd4 24.Lxd4+ mat is. Okay de pion van e5 kan er nog even tussen, maar dat doet er niet toe. Een pijnlijk slot dus, jammer.

Gelukkig was ik die avond niet de enige met een pijnlijk slot. Adri verloor in een gewonnen eindspel een stuk, Arnold gaf in de slotfase een volle Toren weg aan Jesse en ook Piet-Heyn deed een stuk cadeau aan Henny. Jos stond geweldig tegen Senne, maar gaf het helemaal weg en Henk stond volgens mij helemaal geen stuk achter toen hij opgaf, maar erkende op tijd dat Theo de beste was. Allemaal te voorspellen uitslagen, maar ja, zij hebben geen last van een angstgegner.

Voor de overige uitslagen van eerste ronde in de beker, klik hier

Niels van der Mark

Klik hier voor meer