PJK-OSBO

Op 11 en 12 februari werd in Doetinchem het OSBO-PJK 2023 toernooi gehouden. Het toernooi verliep in een gezellige, gemoedelijke sfeer, waarbij sportiviteit hoogtij vierde. Hulde aan alle deelnemers: het toernooi is vlekkeloos verlopen en dat is een groot compliment aan de deelnemers Ún hun ouders! Het was een waar schaakfeestje voor iedereen, hulde, een mooi OSBO-kampioenschap!

FGH

Op zaterdag betraden onze jongste helden in de schaakarena. In 9 rondes speelde iedereen een keer tegen elkaar. Na deze rondes was de 7-jarige Roef Kerckhaert (SMB) de grote winnaar en daarmee pupillen-kampioen. Roef veroverde daarmee ook het F-ticket. Het H-ticket ging naar nieuwkomer Naut Memelink (ASV), die het herdersmat nog even goed gaat bekijken voor hij naar het NK gaat.

In deze categorie speelde zich nog een ware barrage-thriller af. Twee jonge jongens, Jayden Kruyt (ASA) en Senn Frederiks (SV Doetinchem) eindigden gelijk op plek 2 en zij mochten, als ware grootmeesters, middels een match bepalen wie het NK-ticket kreeg. Deze bloedstillende match, beide spelers speelde eenmaal met wit en eenmaal met zwart, eindigde in 1-1. Toen werd er ook nog een beslissingswedstrijd gespeeld, en hierbij trok Senn Frederiks koelbloedig aan het langste eind. Het NK-ticket voor de F ging hiermee naar de 8-jarige Senn.


Beste meisje in de FGH-categorie was Isa Westerhof (SV Doetinchem), die als jongste deelnemer op een keurige 5e plaats in de FGH-categorie eindigde. Ook Isa mag naar het NK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

E

Op zondag was het de beurt aan de E-strijders. 6 jongens en 2 meisjes kruisten de degens en speelden allemaal een partij tegen elkaar. In deze categorie waren er veel spelers die aan elkaar gewaagd waren en werd er stevig gestreden op de zwart-witte vakken. Uitslagen hadden zomaar anders kunnen zijn, zo spannend was het vaak! Aan het einde van de dag bleek Max Cloosterman (SMB) de ongeslagen kampioen. Op de tweede plaats eindigde Pijke Kerckhaert (SMB). De derde plaats werd gedeeld door Raveel van Wijk (ASV) en Siem Westerhof (SV Doetinchem). Op basis van onderling resultaat was de derde plaats voor Raveel. De NK-tickets zijn gegaan naar Max Coosterman en Pijke Kerckhaert, een Nijmeegse dubbel dus, en naar het beste meisje, Lily-Mae Hendriks (ASV).

 

 

 

 

 

 

 


D

De D-spelers hadden zaterdag een zeskamp. Na vijf rondes bleek ratingfavoriet Raul Carretero de Jong (Schaakstad Apeldoorn) de sterkste. De tweede plaats was voor Qingxi Xu (Wychen) en de derde plaats was voor Siem Westerhof (SV Doetinchem). Deze drie heren mogen de OSBO vertegenwoordigen op het NK.

 

 

 

 

 

 

 

 

C

In de C hadden we 9 deelnemers die in zes rondes gingen beslissen wie er met het NK-ticket aan de haal ging. De eerste dag verliep rustig en naar (rating)verwachting, maar in de tweede dag bleken er grote verrassingen te komen! Zo wist Jesse Frederiks (SV Doetinchem) in een onderling duel topfavoriet Oscar Zecha (ASV) te verslaan. Een grote prestatie! Doordat nieuwkomer Joas Achterstraat (De Cirkel) Fleur Westerhof (SV Doetinchem) wist te verslaan, kreeg Fleur een bye. Daarmee werden de krachtsverschillen in ronde zes zo groot dat Jesse en Oscar beiden relatief makkelijk wonnen. Op basis van onderling resultaat is Jesse Frederiks de C-kampioen en mag hij naar het NK. De tweede plaats was dus voor Oscar Zecha en de derde plaats werd keurig veroverd door Charles Peelen (SMB).

              

 

Seger van Wijk, aanwezig als supporter van zoons Raveel en Cobijn, ontpopte zich tot een geweldige toernooifotograaf. Graag verwijzen we jullie naar zijn website, waar een prachtige reportage is geplaatst van ons pjk: https://cliffhanger.onfabrik.com/portfolio/pjk-toernooi.

Als organisatie kijken wij terug op een heel geslaagd toernooi: gezellig, sportief en gemoedelijk. Alle jeugdschakers hebben in alle rust in lokalen hun partijen kunnen spelen. We zijn trots op wat we samen met de jeugdschakers en hun ouders hebben neergezet. Hulde!


Namens de OSBO willen we Jesse, Raul, Qingxi, Siem, Max, Pijke, Lily-Mae, Roef, Senn, Naut en Isa heel veel succes Ún vooral plezier wensen op het NK! Ook willen we drie topmeiden Josephine Damen (SMB), Katja Tangarife (Schaakstad Apeldoorn) en Fleur Westerhof (SV Doetinchem) hier in het zonnetje zetten, net zoals Vadim van Kuijk (ASV), die zich via landelijke toernooien al hebben geplaatst voor het NK!

We zijn er trots op dat jullie ons vertegenwoordigen!

Namens de OSBO,

Ellen Hieltjes
jeugdleider